Wzięła ogórki, które nie nadawały się do kiszenia. Raz dwa zrobiła z nich doskonałą przekąskę
Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.
Ogórki marynowane z chili to najlepszy pomysł na te warzywa
Ogórki kiszone i konserwowe to punkt obowiązkowy w każdym domu. Do ich przyrządzenia wybiera się warzywa małe, drobne i jędrne. Co jednak począć z tymi, które wyrosły większe, niż byśmy sobie tego życzyli? Na szczęście jest na nie smakowity sposób.
Przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia i marynowania, bardzo często idą na straty. To jednak ogromny błąd i marnotrawstwo. Zamiast wyrzucać ogórki, pokrój je i zalej smakowitą marynatą z dodatkiem ostrego chili. Zimą wszystkie słoiki z ogórkami znikną, zanim się obejrzysz.
Edyta Pazura pokazała jak je bób. Dostało się ekspertce z TVNPrzepis na najlepsze ogórki marynowane z chili
Składniki:
- 2,5 kg dużych ogórków
- 3 łyżki soli
- 1 główka czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 1 łyżka mielonej papryki chili
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- 500 g cukru
Wyśmienite ogórki marynowane z chili krok po kroku
Warzywa na ogórki marynowane z chili dokładnie umyj. Pokrój je wzdłuż na paski. Włóż do dużej miski, zasyp solą i odstaw na 6-7 godzin. Po upływie tego czasu ogórki odcedź z płynu który puściły i delikatnie odciśnij.
Paprykę do ogórków marynowanych umyj i drobno posiekaj. Razem z pestkami przełóż ją do garnka. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i łyżkę mielonej papryki. Całość zagotuj, po czym od razu przelej do ogórków.
W osobnym garnuszku zagotuj ocet z cukrem. Tę zalewę także dodaj do miski z chili i ogórkami. Całość odstaw na 12 godzin.
Ogórki marynowane przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 doby w temperaturze pokojowej. Następnie ogórki marynowane przenieś w chłodne i zacienione miejsce. Doskonale smakować będą otwarte na jesieni. Ta surówka z ogórków małosolnych to niebanalny i pyszny pomysł na podanie warzyw. Obierki pozostałe po ogórkach mają rewelacyjne domowe zastosowanie.
Źródło: TikTok @niecodziennikpary.pl