Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła ogórki, które nie nadawały się do kiszenia. Raz dwa zrobiła z nich doskonałą przekąskę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.07.2023 18:36

Wzięła ogórki, które nie nadawały się do kiszenia. Raz dwa zrobiła z nich doskonałą przekąskę

ogórki marynowane z chili
TikTok @niecodziennikpary.pl

Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.

Ogórki marynowane z chili to najlepszy pomysł na te warzywa

Ogórki kiszone i konserwowe to punkt obowiązkowy w każdym domu. Do ich przyrządzenia wybiera się warzywa małe, drobne i jędrne. Co jednak począć z tymi, które wyrosły większe, niż byśmy sobie tego życzyli? Na szczęście jest na nie smakowity sposób.

Przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia i marynowania, bardzo często idą na straty. To jednak ogromny błąd i marnotrawstwo. Zamiast wyrzucać ogórki, pokrój je i zalej smakowitą marynatą z dodatkiem ostrego chili. Zimą wszystkie słoiki z ogórkami znikną, zanim się obejrzysz.

Edyta Pazura pokazała jak je bób. Dostało się ekspertce z TVN

Przepis na najlepsze ogórki marynowane z chili

Składniki:

  • 2,5 kg dużych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 łyżka mielonej papryki chili
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 500 g cukru

Wyśmienite ogórki marynowane z chili krok po kroku

Warzywa na ogórki marynowane z chili dokładnie umyj. Pokrój je wzdłuż na paski. Włóż do dużej miski, zasyp solą i odstaw na 6-7 godzin. Po upływie tego czasu ogórki odcedź z płynu który puściły i delikatnie odciśnij.

Paprykę do ogórków marynowanych umyj i drobno posiekaj. Razem z pestkami przełóż ją do garnka. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i łyżkę mielonej papryki. Całość zagotuj, po czym od razu przelej do ogórków.

W osobnym garnuszku zagotuj ocet z cukrem. Tę zalewę także dodaj do miski z chili i ogórkami. Całość odstaw na 12 godzin.

Ogórki marynowane przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 doby w temperaturze pokojowej. Następnie ogórki marynowane przenieś w chłodne i zacienione miejsce. Doskonale smakować będą otwarte na jesieni. Ta surówka z ogórków małosolnych to niebanalny i pyszny pomysł na podanie warzyw. Obierki pozostałe po ogórkach mają rewelacyjne domowe zastosowanie.

Źródło: TikTok @niecodziennikpary.pl