Niezwykły przepis na charakterną wołowinę po tajsku
Wołowina po tajsku z woka to pomysł na mięso w orientalnym stylu. Aromatyczna wołowina marynowana w sosie sojowym, blanszowane warzywa, sezam i gęsty sos ostrygowy to genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wołowinę po tajsku, jak z najlepszej restauracji.
Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie w tajskim stylu? Przygotuj dla najbliższych wołowinę po tajsku, która zachwyci wszystkich swoim złożonym smakiem. Danie ma wyjątkowy, słodko-słony smak za sprawą sosu ostrygowego, który jest jednym z ważniejszych składników wołowiny po tajsku.
Gotowanie w woku rządzi się swoimi prawami. Bardzo wysoka temperatura smażenia pozwala nam uzyskać w krótkim czasie doskonałe mięso i chrupiące, zblanszowane warzywa. Pamiętaj jednak, aby wszystkie składniki przygotować i pokroić wcześniej. Smażenie w woku musisz mieć pod kontrolą, aby nie spalić ani mięsa, ani warzyw.
Wołowinę po tajsku podaj z sezamem i posiekanym szczypiorkiem, które zarówno ładnie udekorują całe danie, jak i dodadzą mu świeżej nuty. Wołowinę możesz podać jako samodzielne danie, możesz również wymieszać ją z makaronem jajecznym do smażenia w woku.
Danie z woka możesz również przygotować z kurczakiem- tu poznasz przepis na stir- fry z kurczakiem, brokułami i marchewką, czyli równie szybkie i pyszne danie orientalnej kuchni.
Przepis na wołowinę po tajsku
Składniki na 2 porcje:
200 g wołowiny bez kości
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
2 dymki
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru brązowego
3 łyżki sosu ostrygowego
łyżka mąki
olej do smażenia
posiekany szczypiorek
łyżka sezamu
Jak zrobić wołowinę po tajsku?
Na początku przygotuj wszystkie składniki: wołowinę pokrój na małe, cienkie kawałki, papryki i dymki pokrój w słupki, posiekaj czosnek, z papryczki chili wyjmij pestki i posiekaj. Mięso zamarynuj w sosie sojowym i mące.
W woku rozgrzej olej, następnie zeszklij czosnek, dodaj dymki i smaż przez chwilę, po czym dodaj papryki, papryczkę chili i smaż na wysokim ogniu przez 3-4 minuty, przełóż na talerz. Na tym samym oleju podsmaż dobrze wołowinę.
Źródło zdjęcia: canva/AndreySt Do smażonego mięsa dodaj przygotowane wcześniej warzywa, wlej sos ostrygowy, wsyp cukier i sezam i wszystko dokładnie wymieszaj na mocnym ogniu. Wołowinę z warzywami z woka przełóż na talerz, oprósz sezamem i posiekanym szczypiorkiem.