Smakosze.pl
angielskie śniadanie

canva/ Lisovskaya

Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przygotuj więc na przykład wspaniale sycącą jajecznicę po angielsku. Istotne są tu też pyszne dodatki, które zdobią talerz. Pożywny posiłek wystarczy ci na dobre parę godzin, a niektórym, aż do obiadu.

Angielskie śniadanie słynie ze swojej pożywności. Jest ciepłe i sycące, więc dostarcza moc energii na dobry początek dnia. Składa się z kilku składników. Są to zwykle jajka sadzone, w koszulkach lub jajecznica, a także podsmażony bekon, fasolka w sosie pomidorowym, pieczone pomidory i pieczywo.

ciasto bez pieczenia Rafaello

Rafaello z borówkami. Proste, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Wyobrażacie sobie, że to wszystko ląduje na jednym, śniadaniowym talerzu? Do tego nie raz serwuje się też owsiankę lub płatki na mleku, a na deser słodkie tosty. Jeśli nic nie macie przeciwko takiej porannej uczcie, pomożemy wam ją przygotować. Dla ułatwienia boczek i jajka usmażymy razem i podamy w formie jajecznicy po angielsku. Oto jak ją zrobić.

Przepis na jajecznicę po angielsku

Składniki:

  • 2 plastry wędzonego boczku

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy po angielsku

Plastry boczku połóż na zimnej patelni i podgrzewaj je, aż ładnie się zrumienią i wytopi się z nich część tłuszczu. Wtedy zdejmij boczek z patelni.

Na patelnię połóż masło, wybij jajka, oprósz je solą i pieprzem, lekko zamieszaj. Smaż, aż jajka lekko się zetną.

Jajecznicę podaj ze zrumienionym boczkiem. Na talerzu połóż też pozostałe składniki angielskiego śniadania.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po turecku oraz na jajecznicę po francusku.

boczek

canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, fluentbe

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >