Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.08.2022 22:26

Wspaniale sycąca jajecznica po angielsku. Podstawą są pyszne dodatki, które zdobią talerz

angielskie śniadanie
canva/ Lisovskaya

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przygotuj więc na przykład wspaniale sycącą jajecznicę po angielsku. Istotne są tu też pyszne dodatki, które zdobią talerz. Pożywny posiłek wystarczy ci na dobre parę godzin, a niektórym, aż do obiadu.

Angielskie śniadanie słynie ze swojej pożywności. Jest ciepłe i sycące, więc dostarcza moc energii na dobry początek dnia. Składa się z kilku składników. Są to zwykle jajka sadzone, w koszulkach lub jajecznica, a także podsmażony bekon, fasolka w sosie pomidorowym, pieczone pomidory i pieczywo.

Wyobrażacie sobie, że to wszystko ląduje na jednym, śniadaniowym talerzu? Do tego nie raz serwuje się też owsiankę lub płatki na mleku, a na deser słodkie tosty. Jeśli nic nie macie przeciwko takiej porannej uczcie, pomożemy wam ją przygotować. Dla ułatwienia boczek i jajka usmażymy razem i podamy w formie jajecznicy po angielsku. Oto jak ją zrobić.

Przepis na jajecznicę po angielsku

Składniki:

  • 2 plastry wędzonego boczku

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy po angielsku

Plastry boczku połóż na zimnej patelni i podgrzewaj je, aż ładnie się zrumienią i wytopi się z nich część tłuszczu. Wtedy zdejmij boczek z patelni.

Na patelnię połóż masło, wybij jajka, oprósz je solą i pieprzem, lekko zamieszaj. Smaż, aż jajka lekko się zetną.

Jajecznicę podaj ze zrumienionym boczkiem. Na talerzu połóż też pozostałe składniki angielskiego śniadania.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę po turecku oraz na jajecznicę po francusku.

boczek
canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, fluentbe