Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.02.2023 15:59

Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak

faworki
Canva / RagnarPhoto

Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.

Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.

Przepis na wyjątkowe faworki budyniowe

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej

  • 6 żółtek

  • 1 mały kubeczek śmietany 18% (200 g)

  • 2 łyżki budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • ok. 1 l oleju do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Jak usmażyć doskonałe faworki z waniliową nutą?

Mąkę na faworki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze składników zagnieć gładkie ciasto, a następnie usuń z niego pęcherzyki powietrza, uderzając nim kilka razy gwałtownie o blat. Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Po upływie tego czasu ciasto na faworki podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Każdy z nich pokrój na paski o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm. W środku pasków zrób podłużne nacięcia i zawijaj je w charakterystyczny kształt kokardki.

W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia faworków. Smakołyki wrzucaj partiami i smaż na niewielkiej mocy palnika przez ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią. Gotowe faworki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj udekorowane cukrem pudrem. Tomasz Strzelczyk ma własny sposób na celebrację Tłustego Czwartku. Sprawdź, jaki składnik do ciasta na faworki dodawały nasze babcie.

Canva / Alex Donin foodphotographer
Canva / Alex Donin foodphotographer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: