Wsyp całe opakowanie do ciasta na faworki i zagnieć. Natychmiast zyskają zupełnie nowy smak
Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.
Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.
Przepis na wyjątkowe faworki budyniowe
Składniki:
2 pełne szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 mały kubeczek śmietany 18% (200 g)
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
ok. 1 l oleju do smażenia
cukier puder do dekoracji
Jak usmażyć doskonałe faworki z waniliową nutą?
Mąkę na faworki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej żółtka, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ze składników zagnieć gładkie ciasto, a następnie usuń z niego pęcherzyki powietrza, uderzając nim kilka razy gwałtownie o blat. Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu ciasto na faworki podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Każdy z nich pokrój na paski o wymiarach ok. 3 cm na 10 cm. W środku pasków zrób podłużne nacięcia i zawijaj je w charakterystyczny kształt kokardki.
W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia faworków. Smakołyki wrzucaj partiami i smaż na niewielkiej mocy palnika przez ok. 1-2 minuty, aż ładnie się zarumienią. Gotowe faworki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj udekorowane cukrem pudrem. Tomasz Strzelczyk ma własny sposób na celebrację Tłustego Czwartku. Sprawdź, jaki składnik do ciasta na faworki dodawały nasze babcie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama