Biorę jajka, biorę ziemniaki i w kilka minut mam hiszpański omlet na śniadanie albo obiad. Znika w mgnieniu oka
Choć czasem trudno w to uwierzyć, przygotowanie ziemniaków na dziesiątki wymyślnych sposobów nie jest jedynie polską specjalnością. Ta uniwersalna bulwa świetnie odnajduje się w takim słynnym hiszpańskim omlecie, który pasuje do niemal każdej okazji.
Tortilla de patatas czyli omlel z ziemniakami
Taki omlet smakuje doskonale zarówno na zimno, jak i na ciepło. Będzie świetnym codziennym śniadaniem, ale wygląda dostatecznie okazale, by większą porcję podać nawet jako element proszonego obiadu. Jest efektowny, a przy tym wyjątkowo tani i składa się z produktów, które zawsze mamy pod ręką.
Przepis, który prezentujemy, to tylko podstawowa metoda. Nietrudno się domyślić, że taka tortilla jest świetnym rozwiązaniem pod hasłem „przegląd lodówki”. Doskonale odnajdą się w niej mniej apetyczne warzywa czy skrawki wędlin. Taki omlet bardzo lubi się również z cebulą i boczkiem.
Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupęHiszpański omlet
W Hiszpanii, skąd pochodzi to danie, nosi ono nazwę tortilla de patatas, czyli dosłownie – z ziemniaków. Oprócz tego składnika nie różni się wiele od swojskich omletów i przygotowanie jej zajmuje kilka chwil. Proponujemy ją z typowymi dodatkami, które łatwo znaleźć w lodówce, ale poza jajkiem, ziemniakami i szczyptą soli wszystko tu jest opcjonalne.
Składniki
- ½ kg ziemniaków
- 5 jajek
- 1 czerwona papryka
- Kilka plasterków wędliny
- 1 cebula
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowujemy tortillę de patatas
Ziemniaki obieramy i kroimy w połówki, a nawet ćwiartki – zależnie od wielkości – a następnie w dość cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzany olej i podsmażamy uważając, by ich nie przypalić. Po ok. 5-7 minutach dodajemy pozostałe składniki, które chcemy podsmażyć: posiekaną cebulę, dość drobno pokrojoną paprykę, wędlinę pokrojoną w paski. Przyprawiamy do smaku – np. czosnkiem, papryką czy ulubionymi ziołami.
Jajka rozbijamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki będą miękkie, cebulka zeszklona, a pozostałe składniki odpowiednio podsmażone, przenosimy je do roztrzepanych jajek. Całą masę dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem na patelnię. Gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Tortilla powinna zarumienić się od dołu.
Tortillę przewracamy na drugą stronę. Najpewniejszą metodą jest użyć talerza (lub deski do krojenia): przykryć nim patelnię, odwrócić do góry dnem, a następnie zsunąć tortillę z powrotem na patelnię. Obsmażamy nasz omlet z drugiej strony przez kolejne 5 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy na duży talerz i serwujemy, krojąc jak pizzę.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocną tartę z białą kiełbasą oraz jadalnego baranka według siostry Anastazji.