Smakosze.pl
Zachwycające kotlety mielone gyros

canva/iaroshenko

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Dobre kotlety mielone spodobają się każdemu. Lekkie i pełne smaku danie tym razem przygotujemy z kurczaka. Doprawimy go aromatyczną przyprawą gyros, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem i papryką, tworząc niezwykle smaczny posiłek. Spróbujecie?

Kotlety mielone gyros są dobrym pomysłem na rodzinny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne kotlety mielone gyros

Składniki:

  • pół kilograma piersi z kurczaka

  • 1 średnia cebula

  • 1 nieduża czerwona papryka

  • 1 jajo

  • 1 kajzerka

  • mleko lub woda do namoczenia pieczywa

  • 3 łyżeczki przyprawy gyros

  • posiekana natki pietruszki (opcjonalnie)

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone gyros? Przepis jest niezwykle prosty

Bułkę umieszczamy w misce i zalewamy ją mlekiem lub wodą. Odstawiamy, by zmiękła. Namaczamy w mleku. Pierś z kurczaka oczyszczamy i rozdrabniamy w maszynce. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją nasion i kroimy w niewielką kostkę.

Cebulę obieramy i siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy paprykę i chwilę smażymy na średnim ogniu, uważając, by warzywa się nie przypaliły.

Zawartość patelni łączymy ze zmielonym mięsem, miękką bułką 2 łyżeczkami przyprawy gyros i jajem. Masę doprawiamy sola oraz pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki, jeśli jej używamy. Całość wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niezbyt grube kotlety.

Obtaczamy je w mące zmieszanej z 1 łyżeczką przyprawy gyros. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią. Podajemy z wybraną surówką i ziemniakami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na kotlety mielone. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić wyjątkowo soczystą wersję z dodatkiem cukinii. Ten natomiast zdradza szczegóły przygotowania lekkiej pieczonej wersji rarytasu.

Kotlety mielone gyros są znakomite

canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >