Smakosze.pl
Makaron z pomidorami z puszki

canva/MarenWischnewski

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

19 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Makaron z pomidorami z puszki to pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Danie z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Dodatek oliwy, przypraw i ziół sprawi, że przeniesiesz się w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Poznaj szybki przepis na makaron z pomidorami z puszki.

Danie przygotowuję, kiedy mam ochotę na pyszny, lekki, ale i sycący obiad, a nie mam czasu na gotowanie. Pomidory z puszki podsmażone na oliwie z aromatycznym czosnkiem, cebulką i ziołami kuchni śródziemnomorskiej smakują wprost genialnie oprószone parmezanem i podane z ulubionym makaronem. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i pyszne, dzięki czemu na stałe zagościło w moim menu.

Do przygotowania makaronu z pomidorami wykorzystuję głównie makaron penne, jednak danie równie dobrze smakuje z kokardkami, spaghetti lub tagliatelle. Wszystko zależy od tego, jaki makaron akurat mam w domu i na jaki mam ochotę.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad z włoską nutą-tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z pesto z awokado i orzeszkami pinii.

Przepis na makaron z pomidorami z puszki

Składniki na 3-4 porcje:

  • 300 g makaronu penne

  • puszka pomidorów

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

  • świeże gałązki rozmarynu

  • czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki cukru

  • pieprz, sól

  • kawałek parmezanu

Jak przygotować makaron z pomidorami z puszki?

Makaron ugotuj al dente. W garnku zeszklij na oliwie posiekany czosnek i cebulkę, następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw cukrem, ziołami prowansalskimi, pieprzem, dodaj rozmaryn i gotuj na wolnym ogniu, aż sos odparuje i będzie gęsty. W razie potrzeby dopraw solą.

Makaron polej sosem, oprósz startym parmezanem. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >