Wydrążam kajzerki i wbijam do nich jajko. Cała rodzina czeka, aż znowu zrobię to śniadanie
Śniadanie na ciepło warto przygotować w piekarniku. Prosty patent na wypełnienie kajzerek jajkiem i dodatkami od razu spodobał się moim bliskim. Często do niego wracam. Wykonanie rarytasu jest niemalże ekspresowe.
Śniadanie z jajkami pomoże zacząć dzień
Ciepły posiłek z udziałem kurzego nabiału nie musi oznaczać jajecznicy. Moim bliskim co prawda ta potrawa chyba nigdy się nie znudzi, ale ostatnio zaskoczyłam ich czymś zupełnie innym.
W kajzerkach umieściłam smakowity farsz złożony z kilku prostych produktów i zapiekałam pod pierzynką z sera żółtego. Teraz codziennie domagają się tego sycącego śniadania. Na szczęście — jak zaraz się sami przekonacie, czytając przepis — zrobienie zajmuje chwilkę.
Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałamPyszne śniadanie z piekarnika
Cała rodzina będzie zachwycona tą nietypową zapiekanką. Śniadanie złożone z szynki, jajek i sera żółtego w nietypowej formie zrobicie nad wyraz sprawnie. Warto się skusić.
Składniki na 4 porcje:
- 4 bułki pszenne np. kajzerki
- 4 duże jajka
- 100 g ulubionego sera żółtego
- 100 g dowolnej szynki lub kiełbasy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do zrobienia kajzerek z jajkiem przyda się oczywiście zabezpieczona papierem do pieczenia blacha. Ułożymy na niej bułki i wypełnimy je farszem. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Smaczne śniadanie z jajek dla całej rodziny
Najpierw rozcinam kajzerki tak, aby uzyskać dość płaską czapeczkę. Druga część po usunięciu nadzienia będzie stanowić małe i zgrabne naczynie. Trochę miąższu w bułce pozostawiam, by ewentualne uwalniające się ze składników płyny miały, gdzie się wchłonąć.
Wszystkie 4 sztuki umieszczam na blasze. Szynkę lub kiełbasę kroję w niewielką kostkę i przenoszę do „miseczek” z pieczywa. Teraz do każdej z nich wbijam jajko i posypuję je odrobiną ziół prowansalskich.
Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Dzielę na 4 równe porcje i umieszczam przy jajkach. Śniadanie zapiekam w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Jak podać śniadanie z piekarnika?
Rarytas z bułką serwuję na ciepło, tuż po wyjęciu z pieca. Można go wzbogacić o porcję domowego ketchupu lub kiszonych warzyw, które dodadzą smakołykowi charakteru i dostarczą dodatkowej dawki witamin.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na śniadanie z jajkami. Koniecznie przetestujcie aromatyczną i sycącą szakszukę — posmakuje nawet wybrednym. Być może skusi was też jajko sadzone przyrządzone bez dodatku tłuszczu.