Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrążam kajzerki i wbijam do nich jajko. Cała rodzina czeka, aż znowu zrobię to śniadanie

Wydrążam kajzerki i wbijam do nich jajko. Cała rodzina czeka, aż znowu zrobię to śniadanie

Śniadanie z kajzerek i jajek
YT/Food & Recipes - Polskie

Śniadanie na ciepło warto przygotować w piekarniku. Prosty patent na wypełnienie kajzerek jajkiem i dodatkami od razu spodobał się moim bliskim. Często do niego wracam. Wykonanie rarytasu jest niemalże ekspresowe.
 

Śniadanie z jajkami pomoże zacząć dzień

Ciepły posiłek z udziałem kurzego nabiału nie musi oznaczać jajecznicy. Moim bliskim co prawda ta potrawa chyba nigdy się nie znudzi, ale ostatnio zaskoczyłam ich czymś zupełnie innym.

W kajzerkach umieściłam smakowity farsz złożony z kilku prostych produktów i zapiekałam pod pierzynką z sera żółtego. Teraz codziennie domagają się tego sycącego śniadania. Na szczęście — jak zaraz się sami przekonacie, czytając przepis — zrobienie zajmuje chwilkę.

Szynka siekana do śniadania.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie
Kroję cytrynę i łączę ją z 2 składnikami. Taki syrop na odporność robię co sezon, nie pamiętam, kiedy chorowałam

Pyszne śniadanie z piekarnika

Cała rodzina będzie zachwycona tą nietypową zapiekanką. Śniadanie złożone z szynki, jajek i sera żółtego w nietypowej formie zrobicie nad wyraz sprawnie. Warto się skusić.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 bułki pszenne np. kajzerki
  • 4 duże jajka
  • 100 g ulubionego sera żółtego
  • 100 g dowolnej szynki lub kiełbasy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do zrobienia kajzerek z jajkiem przyda się oczywiście zabezpieczona papierem do pieczenia blacha. Ułożymy na niej bułki i wypełnimy je farszem. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Smaczne śniadanie z jajek dla całej rodziny

Najpierw rozcinam kajzerki tak, aby uzyskać dość płaską czapeczkę. Druga część po usunięciu nadzienia będzie stanowić małe i zgrabne naczynie. Trochę miąższu w bułce pozostawiam, by ewentualne uwalniające się ze składników płyny miały, gdzie się wchłonąć.

Wszystkie 4 sztuki umieszczam na blasze. Szynkę lub kiełbasę kroję w niewielką kostkę i przenoszę do „miseczek” z pieczywa. Teraz do każdej z nich wbijam jajko i posypuję je odrobiną ziół prowansalskich.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Dzielę na 4 równe porcje i umieszczam przy jajkach. Śniadanie zapiekam w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Jak podać śniadanie z piekarnika?

Rarytas z bułką serwuję na ciepło, tuż po wyjęciu z pieca. Można go wzbogacić o porcję domowego ketchupu lub kiszonych warzyw, które dodadzą smakołykowi charakteru i dostarczą dodatkowej dawki witamin.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na śniadanie z jajkami. Koniecznie przetestujcie aromatyczną i sycącą szakszukę — posmakuje nawet wybrednym. Być może skusi was też jajko sadzone przyrządzone bez dodatku tłuszczu.

śniadanie z jajkami i serem.jpg
YT/Food & Recipes - Polskie