Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają jak kotlety mielone, ale nimi nie są. Ludzie łapią się za głowy. Ten przepis to majstersztyk

Wyglądają jak kotlety mielone, ale nimi nie są. Ludzie łapią się za głowy. Ten przepis to majstersztyk

Kotlety mielone bez mięsa
canva/Africa images; IG/jedz.pysznie

Proste i smaczne kotlety mielone można zrobić także bez mięsa. Przepis na jarski przysmak obiadowy jest niezawodny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Polecam spróbować — moja rodzina była zachwycona.
 

Kotlety mielone można zrobić bez mięsa

Lubię kulinarne eksperymenty. Kiedy więc znalazłam przepis na pyszne jarskie danie obiadowe, musiałam go przetestować. Choć przygotowanie sycącego i pełnego smaku klasyku — jakim niewątpliwie są kotlety mielone — bez grama mięsa może wydawać się niedorzeczne, potrawa zachwyciła nas smakiem.

Wykonanie było banalne i bardzo przypominało formowanie klasycznych pulpetów z drobiu. Co znalazło się w masie na ten przysmak? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Kotlety mielone można zrobić bez mięsa.jpg
canva/katrinshine
Od babci mam przepis na najlepszy sos żurawinowy. W tym roku znów go przygotuję na święta

Przepis na jarskie kotlety mielone

W internecie można trafić na wiele ciekawych receptur. Kotlety mielone, które wypatrzyłam na Instagramie @jedz.pysznie, zainspirowały mnie do przygotowania lekkiego bezmięsnego obiadu. Zamiast cebulki dodałam pora i pominęłam czosnek — moim zdaniem wyszły jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 400 g różyczek brokuła
  • 1 duże jajko
  • biała część sporego pora
  • 160 g bułki tartej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Do przygotowania dania polecam wykorzystać technikę gotowania na parze. Brokuł wychodzi wtedy nad wyraz delikatny i pełen smaku. Dokładną instrukcję wykonania podaję poniżej.

Jak zrobić znakomite kotlety mielone? Bez mięsa

Zaczynam od ugotowania kaszy gryczanej na sypko, posiłkując się instrukcją od producenta. Wybieram duży garnek, na którym będę w stanie umieścić sito tak, aby nie dotykało wody. Brokuła dzielę na drobne różyczki i myję je starannie.

Łodygę zachowuję — jest świetna do surówek. Nad garnkiem z kaszą zawieszam sito wypełnione zielonym warzywem w kawałkach. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.

Ugotowaną kaszę łączę z posiekanym brokułem i porem. Wbijam jajko i wsypuję bułkę tartą. Masę doprawiam solą oraz pieprzem. Wyrabiam, po czym zwilżonymi dłońmi formuję niewielkie, lekko spłaszczone kotlety mielone.

Smażę je na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego, aż z obu stron się zrumienią. Przed serwowaniem osuszam ręcznikami papierowymi z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać kotlety mielone bez mięsa?

Do tak lekkiego dania z kaszą wystarczy już tylko podać surówkę lub duszone warzywa. Warto postawić na sezonowe smakołyki i latem zjeść potrawę ze świeżą kompozycją np. z cukinii, a zimą wybrać te bardziej rozgrzewające, gotowane z aromatycznymi przyprawami warzywa np. kapustę kiszoną.

Na naszej stronie znajdziecie więcej sprawdzonych przepisów na kotlety mielone. Sprawdźcie jak przygotować je z dodatkiem surowego ziemniaka — będą bardzo soczyste. Być może skusi was też wersja z marchewką — ona również nie zawiera mięsa.

Źródłom: IG/jedz.pysznie