Wymieszaj kilka składników i dodaj sezonowe owoce. Do tego ciasta nie potrzebujesz nawet miksera
Połączenie malin z czekoladą brzmi pysznie i jeszcze lepiej smakuje. Takie letnie ciasto przygotujesz szybko i nawet bez użycia miksera. Warto wypróbować ten przepis i cieszyć się smakiem tych owoców sezonowych i czekolady. To ciasto będzie smakować każdemu łasuchowi.
Maliny- dodaj je do wypieków
Maliny kojarzą się nam z latem. Są słodkie i mają piękny intensywny kolor. Oprócz tych walorów smakowych i estetycznych- są też bardzo zdrowe. Maliny pełne są witamin: C, E, A oraz witamin z grupy B. Zawierają też błonnik, potas, żelazo i magnez. Jedzenie malin doskonale poprawia odporność.
Te owoce są powszechnie stosowane przy infekcjach i przeziębieniach. Ich sok jest nieoceniony. Maliny polecane są osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Te owoce usprawniają proces odchudzania i podkręcają metabolizm. Słodkie co nieco z malinami będzie pyszną propozycją dla smakoszy na diecie i nie tylko.
Babcia zalewa nim porzeczkę i robi galaretkę. Sklepowe syropy mogą się przy niej schowaćJak zrobić ciasto czekoladowe z malinami?
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju roślinnego
- szklanka mleka
- ½ szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g malin
Przygotuj miskę do zrobienia tego ciasta. Tam trafią wszystkie składniki, zacznij najpierw od składników sypkich. Wsyp mąkę, cukier, budyń czekoladowy, proszek do pieczenia, kakao i sól.
Wbij do miski z sypkimi produktami jajka, wlej mleko oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Można użyć łyżki lub miksera. Ważne, by ciasto było gładkie. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto piecz około 55 minut.
Olej nada wilgoci ciastu z malinami
W tym przepisie używamy sporo oleju. Jednak dzieje się to po to, by ciasto było aksamitne i wilgotne. Nie warto wydłużać czasu pieczenia, bo ciasto wyjdzie zbyt suche, a tego nie chcemy. Po upieczeniu należy uchylić drzwi piekarnika na około 10 minut.
Ciasto czekoladowe z malinami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Po ostudzeniu zawiń je w papier śniadaniowy, a potem folię. Można je trzymać w temperaturze pokojowe do 3 dni, a w lodówce znacznie dłużej. Pisaliśmy o domowym soku z malin. Podawaliśmy przepis na malinową chmurkę bez pieczenia.
Źródło: aniagotuje.pl