Wypełnione budyniem i cudną niespodzianką rogaliki od Ewy Wachowicz
Drożdżowe rogaliki są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ewa Wachowicz przyrządza je z wyjątkowo smacznym nadzieniem budyniowym i kawałkami owoców. Podajcie je przy najbliższej okazji, a goście będą zachwyceni.
Część z was z pewnością wypróbowała już wyjątkowy przepis Ewy Wachowicz na kultowe ciasto Fale Dunaju. Szarlotka przyrządzona według receptury byłej Miss Polonia również smakuje wyśmienicie. Drożdżowe rogaliki z wyborną niespodzianką nie ustępują tym wypiekom. Przekonajcie się sami jak łatwo je zrobić.
Przepis na wyśmienite rogaliki Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
200 g masła
30 g drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka śmietany
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
50 g gorzkiej czekolady
300 g drobnych truskawek
Przygotowanie masy budyniowej:
Szklankę mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej porcji tego płynu rozpuszczamy proszek budyniowy. Masę słodzimy ksylitolem.
Przenosimy ją do gorącego mleka i gotujemy. Wrzucamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy kakaowy wyrób się roztopi, masę odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta:
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Rozczyn odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiewamy na czysty blat lub stolnicę. Dodajemy masło i siekamy je. Formujemy kopczyk z dołeczkiem i umieszczamy w nim śmietanę wraz z drożdżami cukrem. Mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Formowanie i pieczenie rogalików:
Przygotowaną porcję ciasta dzielimy je na cztery równe części, a każdą z nich rozwałkowujemy na placek o kolistym kształcie. Krążki dzielimy na osiem równych porcji. Każdy trójkąt pokrywamy odrobiną przestudzonego budyniu.
Na wierzchu masy umieszczamy truskawkę. Formujemy rożki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy przez 30 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ostudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: