Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wzięła tanie warzywo i ugotowała zupę. Dzięki 2 niezwykłym dodatkom jest idealna na lato
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.06.2023 19:16

Wzięła tanie warzywo i ugotowała zupę. Dzięki 2 niezwykłym dodatkom jest idealna na lato

gotowanie zupy krem na lato
Canva / GMVozd

Wysokie temperatury nie sprzyjają na apetyt. podczas upałów często nie mamy ochoty zasiadać do stołu. Jeść jednak trzeba, dlatego dzielimy się przepisem letnią zupę krem z selera. Dzięki dodatkowi kaszy oraz jabłka jest zarazem lekka i sycąca.

Zupa krem z selera jest idealna na lato

Nikt nie ma ochoty stać przy garach, gdy za oknem piękna pogoda. Z drugiej strony omijanie posiłków jest nie tylko nierozsądne, ale może nam też zaszkodzić. Idealnym pomysłem na lekki obiad, który rodzina zje z przyjemnością, jest zupa krem z pieczonego selera. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil.

Zupa krem z selera zyskuje przyjemnego, orzeźwiającego smaku dzięki dodatkowi jabłka. Kasza jaglana sprawia zaś, że potrawa zapewnia uczucie sytości na długi czas. Koniecznie wypróbuj rewelacyjny przepis na zupę krem z selera już dziś. Będziesz chętnie do niego wracać podczas ciepłych miesięcy roku.

Położyli szokujące produkty na ruszt. W komentarzach pod filmem zawrzało z oburzenia

Przepis na letnią zupę krem z selera

Składniki:

  • 2 średnie selery
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie pestki słonecznika lub grzanki do podania

Najlepsza zupa krem krok po kroku

Przygotuj składniki na zupę krem. Selery oraz jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop olejem. Oba składniki podpiecz przez 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie ugotuj na sypko kaszę jaglaną.

Cebulę do zupy krem pokrój w pióra. Czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim oba warzywa. Po chwili dodaj podpieczonego selera oraz jabłka, a całość zalej bulionem.

Zupę gotuj na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Gdy seler zupełnie zmięknie, wyłącz kuchenkę. Potrawę zabiel śmietaną, do garnka dodaj ugotowaną kaszę., przypraw danie do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie zmiksuj. Zupę krem z selera podawaj z ulubionymi dodatkami, jak chrupiące pestki lub domowe grzanki. Pyszne grzanki sprawdzą się zarówno do zupy, jak i na grilla. Niepozorny seler jest idealną bazą na pożywną surówkę.

zupa z selera.png
Canva / AlenaKogotkova