Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z takiego mięsa zrobię na Boże Narodzenie pieczeń huzarską. Zawsze proszą mnie o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.12.2023 16:37

Z takiego mięsa zrobię na Boże Narodzenie pieczeń huzarską. Zawsze proszą mnie o dokładki

pieczeń
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Długo zastanawiałam się, co podam na obiad w Boże Narodzenie. Postanowiłam, że przyrządzę pieczeń huzarską z wyśmienitym farszem. Zrobię ją z mięsa, które lubią moi domownicy. Smak tej pieczeni sprawia, że zawsze proszą o dokładki. 

Pieczeń huzarska z karkówki i smakowitym boczkiem

Czy wiecie już, co podać na świąteczny obiad? Zwykle robimy kaczkę lub aromatyczny schab, który kusi soczystością. Jednak ja już od jakiegoś czasu przyrządzam pieczeń huzarską. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale wspaniale wygląda na świątecznym stole. 

Przed świętami postanowiłam, że i na te Boże Narodzenie przyrządzę to danie. Pieczeń huzarską robię z karkówki z dodatkiem boczku i pysznego farszu, czyli tak jak Tomasz Strzelczyk. Jego przepis znajdziecie na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Z tego kanału pochodzą też zdjęcia w artykule. 

pieczeń
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
W tym roku na Boże Narodzenie podam taką sałatkę. Jest 100 razy lepsza nawet niż bankietowa

Jak zrobić pieczeń huzarską z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 ½ kg karkówki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 400 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • tymianek

Przygotowanie pieczeni huzarskiej zaczynamy od pokrojenia boczku i pieczarek. Podsmażamy je na patelni i dorzucamy tymianek. Dodajemy posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy ząbki czosnku i dorzucamy na patelnię. Składniki mieszamy i dosypujemy bułkę tartą. Farsz mamy już gotowy.

Teraz zajmujemy się karkówką, którą kroimy w plastry, ale jednocześnie nie przecinamy do końca. W nacięcia nakładamy farsz z patelni, mięso oprószamy przyprawami. Związujemy sznurkiem wzdłuż. Przeplatamy sznurek kilka razy i go ściskamy wokół mięsa. 

Pieczeń huzarska czaruje smakiem

Na pieczeń kładziemy gałązki tymianku i rozmarynu. Oprószamy mąką i wkładamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy na 2 godziny i pieczemy w 200 stopniach. Po upływie tego czasu nasza pieczeń jest już gotowa do podania.

Pieczeń huzarska jest zrumieniona i okazale się prezentuje. Smakuje jeszcze lepiej, bo jest soczysta, a farsz dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych. Takie danie podbije podniebienia gości podczas świątecznego obiadu. Pisaliśmy o tym, jak upiec zapomniane ciasto na Boże Narodzenie. Radziliśmy też, jak przyrządzić smaczną sałatkę, którą lubią dzieci. 

pieczeń
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen  YouTube/@ODDASZFARTUCHA