Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Z tym dodatkiem nie przesadź. Inaczej kopytka wyjdą twarde i niesmaczne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.03.2023 16:57

Z tym dodatkiem nie przesadź. Inaczej kopytka wyjdą twarde i niesmaczne

kopytka
Canva / alicjane

Jak zrobić idealne kopytka? To zadanie jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Tajemnicą przepisu są optymalnie dobrane proporcje składników. Zbyt duża ilość mąki bez wątpienia sprawi, że kluseczki wyjdą twarde.

Kopytka to prosty tradycyjny przepis

W przepisie na kopytka znajdziemy zaledwie kilka składników. Wśród nich jest mąka pszenna, nieraz też mąka ziemniaczana, a także jajko i oczywiście ziemniaki. Co zrobić by nie zaliczyć wpadki na tym pozornie banalnym kuchennym wyzwaniu? Mąkę dodawaj do ciasta stopniowo, aby nie przesadzić z jej ilością. Jeśli dodajesz też mąkę ziemniaczaną, szczególnie zwróć uwagę na jej ilość.

Przepyszna zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją za parę złotych wg przepisu Wachowicz

Jakie składniki potrzebne są na kopytka?

Podstawą polskich kopytek są oczywiście ziemniaki. Warzywa przez zagnieceniem ciasta muszą być ugotowane i ostudzone. Przyjęło się, że kopytka są idealnym sposobem na zagospodarowanie kartofli, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować porcję specjalnie na potrzeby przyrządzenia klusek.

Jaki rodzaj ziemniaków najlepszy jest na kopytka? Są to odmiany mączyste, oznaczone w sklepach typem C. Dzięki dużej zawartości skrobi takie ziemniaki potrzebują dużo skromniejszego dodatku mąki w celu ulepienia kopytek. Pamiętajmy, że to właśnie mąka jest głównym winowajcą , gdy chodzi o zbytnią twardość tej potrawy.

Do przepisu na kopytka brakuje jeszcze mąki, jajka i soli. Jeśli chodzi o mąkę pszenną najlepiej sprawdzi się ta typu 550. W przypadku jajka pamiętaj o tym, aby do ciasta na kopytka dodawać je w temperaturze pokojowej. Dobranie porcji mąki ziemniaczanej zostaw na sam koniec.

Jak przyrządzić idealne kopytka?

Do przeciśniętych przez praskę i ostudzonych ziemniaków dodaj jajko w temperaturze pokojowej. Następnie dołóż też mąkę pszenną oraz odrobinę soli. Na każdy kilogram warzyw przypada orientacyjnie 200 gramów mąki. Ilość tę modyfikujemy nieznacznie w zależności od potrzeb.

Składniki ciasta na kopytka zagnieć ze sobą. Sprawdź, czy nie jest zbyt kleiste. Jeśli tak, z pomocą przyjdzie nam dodatek mąki ziemniaczanej. Na podaną ilość ziemniaków wystarczy dosłownie 1 łyżka - pamiętaj, że w razie czego zawsze łatwiej jest nieco mąki dodać, niż usunąć ją z ciasta.

Składniki na kopytka zagnieć na gadką, jednolitą masę. Powinno to trwać tak krótko, jak to tylko możliwe. Następnie na podsypanym blacie uformuj z ciasta wałki i odcinaj z nich pod skosem kolejne kopytka.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kluseczki wrzucaj do wrzątku partiami. Aby kopytka nie posklejały się między sobą możesz dodać do garnka nieco oleju lub 1 łyżeczkę masła. Pamiętaj, aby całość od czasu do czasu zamieszać.

Kopytka gotuj na średniej mocy palnika. Od momentu wypłynięcia powinno zająć to jeszcze ok. 2 minuty. Gotowe kluseczki wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z wybranymi dodatkami. Niezjedzone od razu kopytka najlepiej smakują odsmażone następnego dnia na patelni. Sprawdź, jakim aromatycznym składnikiem można w kopytkach zastąpić ziemniaki. Czy wiesz, jakiej mąki w tradycyjnym przepisie używa Karol Okrasa?

kopytka z mięsnym sosem.png
Canva / arfo