Zachwycający, bajecznie prosty sernik bez mielenia twarogu
Mało kto w ogóle wyobraża sobie, że sernik można przyrządzić bez mielenia sera twarogowego, ponieważ masa byłaby wtedy zbyt zbita. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby cieszyć się tym ciastem bez pracochłonnej czynności. Potrzebujesz do tego tylko praski do ziemniaków. Przeciśnięcie przez nią sera da podobny efekt, co mielenie.
Sernik w Polsce jest jednym z najważniejszych ciast i bez problemu można kupić je w każdej cukierni i większości sklepów spożywczych. Warto mieć jednak na uwadze, że żaden kupny wypiek nie dorówna w smaku domowemu sernikowi - szczególnie, jeśli zastosujesz się do poniższych porad.
Podczas mieszania składników, nie zapomnij pod żadnym pozorem o dobrym ubiciu białek na sztywną pianę. Bez niej sernik nie będzie puszysty. Dodatkowo taka wpadka zwiększa szansę na opadnięcie ciasta po upieczeniu.
Przepis na sernik bez mielenia
Składniki:
1 opakowanie herbatników
1,75 kg sera twarogowego
8 jajek
4 łyżki cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe
kostka masła
400 ml mleka
2 szklanki cukru pudru
Masło wyciągnij z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Miękki tłuszcz utrzyj z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Ser twarogowy przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2/3 mleka wlej do garnka i podgrzej go. W reszcie płynu rozpuść budynie śmietankowe. Gdy mleko zagotuje się, wlej budyń i mieszaj, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Schłodzony budyń wraz z serem połącz z resztą ciasta.
Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie połącz ją delikatnie z ciastem. Formę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na dnie herbatniki i wylej na nie masę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 60 minut. Ostudź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby móc przedłużyć świeżość ciasta. Ten tekst wyjawia prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia Maxi King.
Źródło zdjęcia: canva/Takuya Aono, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis