Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez. Danuta Martyniuk zalewa surówkę zdrowym przysmakiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 27.05.2023 19:31

Żaden majonez. Danuta Martyniuk zalewa surówkę zdrowym przysmakiem

surówka z czerwonej kapusty
Canva / magdagalkiewicz ; Michal Zebrowski / East News

Danuta Martyniuk jakiś czas temu przeszła spektakularną metamorfozę. Żona znanego artysty, dzięki zdrowym nawykom żywieniowym pokonała zbędne kilogramy. Od tego czasu co jakiś czas zdradza któryś ze swoich ulubionych, dietetycznych przepisów. Tym razem podzieliła się sposobem na surówkę z sosem na bazie octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy jako sos do surówki to doskonały pomysł

Ocet jabłkowy od pewnego czasu świeci triumfy w wielu polskich kuchniach. Wynika to z jego niezwykłych właściwości. Wśród nich warto wymienić chociażby korzystny wpływ na procesy trawienne i regulację poziomu cukry we krwi, co skutecznie wspomaga odchudzanie. Dodanie go w roli dressingu do surówki jest więc doskonałym pomysłem.

W domu Martyniuków surówką z czerwonej kapusty zajada się nie tylko pani domu. Również Pan Zenon, jak twierdzi jego żona, przepada za tym dodatkiem. Teraz również Wy możecie przekonać się, jak smakuje to popularne warzywo z dodatkiem pomysłowego sosu. Surówka z czerwonej kapusty z octem jabłkowym będzie świetnie komponować się ze wszelkimi daniami mięsnymi.

Z czym podawać wczesne ziemniaki? Panie z koła gospodyń stawiają na 1 dodatek

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty według Danuty Martyniuk

Składniki:

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli

Jak zrobić pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty?

Przygotuj kapustę do surówki. W tym celu obierz ją z zewnętrznych liści. Następnie warzywo poszatkuj, przełóż do dużej miski i dodaj do niego pokrojoną w półplasterki cebulę. Dorzuć też obrane i starte na grubych oczkach jabłko i marchew, wszystko razem wymieszaj.

Przygotuj sos do surówki z czerwonej kapusty. Do osobnej miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego. Dosyp do niego cukier i dopraw szczyptą soli. Składniki starannie połącz.

Sos do surówki dodaj do wymieszanych warzyw. Całość przemieszaj, aby składniki surówki dobrze pokryły się sosem. Na koniec miskę przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Po upływie tego czasu wyśmienita surówka gotowa jest do podania. Danuta Martyniuk zdradziła sekret skuteczności swojej diety. Spożywanie octu jabłkowego niesie za sobą niezwykłe korzyści.

ocet jabłkowy.png
Canva / 135pixels Eduardo Gonzalez

Źródło: smaker