Włóż mięso do słoika i połącz je z kawą. Nie uwierzysz, co pysznego z tego wyjdzie
Wiele rzeczy w tym przepisie jest nietypowych. Po pierwsze łączymy mięso z niecodziennym dodatkiem, czyli kawą. Po drugie cała magia przepisu dzieje się w słoiku. Jesteście ciekawi, jak to się skończy? Zapraszam do dalszej lektury.
Kawa jako marynata
O tym, że mięso przed pieczeniem wymaga zamarynowania, nikogo przekonywać chyba nie trzeba. Dobra marynata nie tylko wpływa na smak potrawy, którą przygotowujemy z jej użyciem. Dodatkowo pomaga rozpuszczać białko w mięsie, co sprawia, że danie staje się bardziej miękkie i dosłownie rozpływa w ustach.
Przeważnie jednak do osiągnięcia obu tych celów używamy produktów nabiałowych (np. maślanki), octu czy alkoholu oraz dodatków aromatycznych – ziół, przypraw, past warzywnych. Rzadko jednak sięgamy po herbatę czy kawę, które (podobnie jak inne napoje) mogą mieć podobne działanie. Tym razem spójrzmy więc na kawę, która doda mięsu specyficznego, nieco dymnego aromatu. Obiecuję, że warto.
Taki nietypowy schab ze śliwką podam na Wielkanoc. Prezentuje się obłędnie, a jest banalny w przygotowaniuŻeberka pieczone w słoiku
W tym przepisie wykorzystać można dowolne mięso. Kanał kulinarny Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje żeberka wieprzowe. W połączeniu z kawą daje to niezwykły, bardzo grillowy efekt.
Składniki
- Ok. 1/2 kg czerwonego mięsa (np. antrykot wołowy, żeberka wieprzowe, polędwiczka – liczymy bez kości)
- 1 cebula
Składniki marynaty kawowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
- Łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki kawy (może być rozpuszczalna)
- Sól, pieprz
Pieczemy w słoiku mięso w kawie
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Jeśli są to żeberka, rozkrawamy je na pojedyncze sztuki. W przeciwnym wypadku staramy się kroić podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w grube pióra.
Przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie składniki, ale używając tylko połowy kawy. Na dno dużego słoika (lub dwóch mniejszych) układamy po trochę cebuli. Mięso dokładnie obtaczamy w lepkiej marynacie i umieszczamy w słoiku, lekko dociskając. Kiedy słoiki są już pełne, zalewamy je pozostałą kawą.
Tak przygotowane mięso może marynować się przez kilka godzin. Jeśli będzie przechowywane w lodówce, należy pamiętać, by przed pieczeniem doprowadzić je z powrotem do temperatury pokojowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę ziemniaczaną i niezwykłe chlebki z jajkiem.