Smakosze.pl Przepisy Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie
canva/MSPhotographic

Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie

15 stycznia 2023

Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?

Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.

Przepis na pyszną jajecznicę na śmietanie

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 45 g gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Dziadek Janek smaży ją na śmietanie

Patelnię delikatnie rozgrzewamy. Na niewielkim ogniu przez kilka minut smażymy śmietanę. W międzyczasie do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy je widelcem, by nieco napowietrzyć masę. Wlewamy je i smażymy do lekkiego ścięcia.

Na koniec potrawę lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem wedle uznania. Jajecznicę na śmietanie podajemy ze świeżym domowym chlebem z chrupiącą skórką oraz posiekaną zieleniną. Smacznego.

Wskazówka: do tego przepisu konieczna jest gęsta śmietana, więc jeśli chcecie zastąpić konwencjonalny nabiał roślinnym produktem, postawcie na kokosową alternatywę o wysokiej zawartości tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszną jajecznicę. Polecamy wersję z dodatkiem chrupiących brokułów . Być może spodoba wam się również niezwykle kremowa jajecznica ze śmietankowym serkiem .

Jajecznica na śmietanie jest pyszna
canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy