Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie
Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?
Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.
Przepis na pyszną jajecznicę na śmietanie
Składniki:
-
3 duże jaja
-
45 g gęstej, kwaśnej śmietany
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie)
Jak zrobić pyszną jajecznicę? Dziadek Janek smaży ją na śmietanie
Patelnię delikatnie rozgrzewamy. Na niewielkim ogniu przez kilka minut smażymy śmietanę. W międzyczasie do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy je widelcem, by nieco napowietrzyć masę. Wlewamy je i smażymy do lekkiego ścięcia.
Na koniec potrawę lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem wedle uznania. Jajecznicę na śmietanie podajemy ze świeżym domowym chlebem z chrupiącą skórką oraz posiekaną zieleniną. Smacznego.
Wskazówka: do tego przepisu konieczna jest gęsta śmietana, więc jeśli chcecie zastąpić konwencjonalny nabiał roślinnym produktem, postawcie na kokosową alternatywę o wysokiej zawartości tłuszczu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszną jajecznicę. Polecamy wersję z dodatkiem chrupiących brokułów . Być może spodoba wam się również niezwykle kremowa jajecznica ze śmietankowym serkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żadna jarzynowa. Teraz wszyscy jedzą imprezową sałatkę z modnym dodatkiem
-
Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama