Żadna jarzynowa. Teraz wszyscy jedzą imprezową sałatkę z modnym dodatkiem
Sałatka imprezowa musi być sycąca i smaczna. Specjał z mięsem mielonym i nachosami łączy w sobie wiele pysznych i prostych składników, które razem tworzą niecodzienną i efektowną kompozycję. Z pewnością spodoba się waszym gościom.
Chrupiące nachosy i sycące dodatki takie jak mięso mielone czy czerwona fasola mogą stanowić składnik niejednego dania imprezowego. Sałatka, którą wam dziś proponujemy, jest wyjątkowo smaczna i prezentuje się znakomicie. Goście się zachwycą.
Przepis na sałatkę z mięsem mielonym i nachosami
Składniki:
100 g nachosów np. takich
1/4 główki sałaty lodowej
250 g mielonego mięsa lub granulatu sojowego
250 g pieczarek
125 ml gorącego bulionu np. warzywnego
1 średni pomidor
1 mała puszka kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 niezbyt duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
25 g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany 18% lub gęstej kokosowej
1/2 szklanki majonezu np. wegańskiego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
100 g sera żółtego (można pominąć)
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pyszną sałatkę na imprezę? Postawcie na nachosy i sycące dodatki
Czerwoną cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez prasę czosnek oraz przyprawy i sprawnie je przesmażając. Jeśli używamy mięsa mielonego, wrzucamy je teraz na patelnię i zrumieniamy, jednocześnie oprószając solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion i dusimy przez kwadrans. Jeśli używamy sojowego granulatu, przyrządzamy go według instrukcji i podsmażamy szybko z koncentratem — nie będzie konieczne dodawanie płynu, bo wcześniej namacza się produkt w bulionie, by zmiękł.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Smażymy na osobnej patelni około 7 minut, aż zmiękną i odparują. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Opłukaną sałatę lodową rozdrabniamy i przenosimy do dużej miski. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w kostkę pomidora. Kolejne warstwy sałatki stanowić będą mięso lub granulat sojowy, pieczarki oraz odcedzona kukurydza i czerwona fasola.
Wierzch dania pokrywamy sosem przyrządzonym z majonezu i śmietany. Posypujemy go startym na tarce o większych oczkach serem żółtym, jeśli się na niego zdecydujemy. Na koniec dookoła miski układamy nachosy, tworząc koronę. Możemy je także podać osobno. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kultowe i pyszne sałatki imprezowe. Koniecznie wypróbujcie warstwowy specjał ze śledziem — jest znakomity. Być może spodoba wam się też sałatka kebabowa z dodatkiem podsmażonego kurczaka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie moczy w mleku i nie zalewa olejem. Gessler ma inny patent na śledzie
Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama