Sernik "Marzenie" od Heni bije na głowę wszystkie inne. Zrobię go na weekend

Henia Foks nazywa ten sernik „marzenie”. Rzeczywiście, można się rozmarzyć. Masa z sera rozrobionego z mlekiem skondensowanym i zagęszczonego budyniem to doskonały sposób na prosty i bardzo efektowny deser.
Sernik Heni
Choć wielu z nas o sernikach wie już, wydawałoby się, wszystko, wiele jest jeszcze do odkrycia. Ten dość nietypowy sposób na sernik Henia Foks przyrządza w dosłownie w kilku ruchach. Jego podstawą jest ser typu krajanka – przygotowywany z odtłuszczonego mleka z dodatkiem śmietany.
Aby przyspieszyć przygotowanie, sernik taki wypiekamy na spodzie z herbatników. Prócz chwili miksowania masy serowej trzeba więc tylko przygotować bezę. To dzięki niej sernik marzenie prezentuje się tak spektakularnie.

Dwukrotnie pieczony sernik
Choć przygotowanie takiego sernika nie jest trudne, warto przygotować sobie odpowiednią ilość czasu na jego upieczenie. Spędzi on w piekarniku ponad godzinę. Nie jest to deser do przygotowania na ostatnią chwilę, ale smakiem wynagradza każdą chwilę oczekiwania.
Składniki
- 1 kg twarogu krajanki
- 400 ml mleka skondensowanego
- 150 g cukru
- 4 jajka + białka 5 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie herbatników
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Sernik z bezowym wierzchem
Do misy miksera wlewamy mleko skondensowane. Dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki twaróg, dodajemy cukier i wybijamy jajka. Miksujemy, po czym dodajemy zawartość opakowań budyniu. Wszystko wyrabiamy na dobrze napowietrzoną, puszystą masę.
Dno prostokątnej formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Ostrożnie wylewamy na ich powierzchnię masę serową. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W czasie pieczenia przygotowujemy masę bezową. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając cukier puder. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
Bezę nakładamy grubą warstwą na całą powierzchnię podpieczonego ciasta. Wstawiamy na kolejne 40 minut do piekarnika. Podajemy po ostudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na galaretkowiec bez piekarnika i puszyste racuchy.






































