Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj z cytryną i liśćmi laurowymi. Domowa mikstura ma potężne działanie

Zagotuj z cytryną i liśćmi laurowymi. Domowa mikstura ma potężne działanie

Domowa mikstura z cytryną
canva/vinicef

Domowa mikstura z selera i cytryny wzmocni nasz organizm nie tylko zimą. W syropie, którego wykonanie jest proste, znajdziemy szereg korzystnych dla zdrowia składników, które niewielkim kosztem pozwolą zadbać o zdrowie. Koniecznie spróbujcie — efekty was zaskoczą.

Syrop z selera i cytryny jest świetnym prozdrowotnym produktem, którego spożycie może mieć ogromne korzyści. Kosztuje niewiele, a jest w stanie dostarczyć nam m.in. dużej dawki pochodzącej z cytrusów witaminy C, która znana jest z działania przeciwutleniającego i prowadzącego do podniesienia odporności.

Zawarte w selerze potas, fosfor i witamina K także odgrywają istotną rolę w regulacji naszego organizmu, wzmacniając serce i naczynia krwionośne oraz stawy i kości. Połączenie tych dwóch produktów stanowić zatem będzie nieocenione wsparcie w chorobie, jak i świetną profilaktykę w okresie zwiększonej liczby zachorowań.

Przepis na domową miksturę wzmacniającą

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 1 niezbyt duży seler korzeniowy

  • 2 cytryny

  • 4 liście laurowe

  • 2 szklanki wody

Jak zrobić domową miksturę na odporność? Użyjcie selera i cytryny

Zaczynamy od starannego umycia cytryn w wodzie z sodą oczyszczoną, na każdy litr płynu wsypując 1 łyżkę substancji. Owoce delikatnie szorujemy niewielką szczoteczką, a następnie obficie opłukujemy roztwór pod bieżącą wodą.

Wyciskamy z nich sok, a skórki kroimy na mniejsze kawałki. Selera również myjemy, obieramy i rozdrabniamy w niedużą kostkę. W rondlu umieszczamy warzywo wraz z cytrynowymi obierkami i liśćmi laurowymi. Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gdy seler zmięknie, zdejmujemy garnek z kuchenki i studzimy zawartość. Wyjmujemy liście laurowe i odlewamy płyn do innego naczynia. Sok możemy z powodzeniem spożyć w celu wzmocnienia odporności.

Selera ze skórkami owocowymi miksujemy za pomocą blendera, w trakcie, wlewając wcześniej wyciśnięty kwaśny sok. Otrzymaną pastę przechowujemy w lodówce i spożywamy jedną łyżeczkę codziennie rano na czczo.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zdrowe syropy i domowe mikstury. Polecamy prosty patent na dobroczynną mieszankę z czosnkiem. Być może też przyda wam się receptura na syrop z cebuli, który łagodzi objawy kaszlu.

Domowa mieszanka z selerem jest świetna
canva/omersukrugoksu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: