Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zapiekance z ziemniaków. Okrasa zastępuje je innym warzywem

Zapomnij o zapiekance z ziemniaków. Okrasa zastępuje je innym warzywem

Zapiekanka z batatów Karola Okrasy
canva/iko636; TRICOLORS/East News

Zapiekana ziemniaczana jest jednym z obiadowych klasyków. Karol Okrasa proponuje zastąpić klasyczne ziemniaki słodkim batatem. Piecze go wraz z porem i aromatycznym sosem z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Spróbujecie?

Nietypowa zapiekanka Karola Okrasy łączy w sosie kremowy sos, bataty i charakternego pora. Wszystko przykryte jest aromatyczną pierzynką z sera. Danie syci na długo i pachnie obłędnie, a smakuje o niebo lepiej niż klasyczna potrawa z ziemniaków. Warto skosztować.

Przepis na zapiekankę z batatów Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 spory batat

  • 1 większy por

  • 100 g pistacji

  • 2 żółtka z jaj o rozmiarze L

  • 20 ml oleju słonecznikowego

  • 150 g parmezanu

  • 400 ml mleka kokosowe z puszki

  • pół łyżeczki chili

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

  • pół łyżeczki białego pieprzu

  • pół łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka soli

  • bułka tarta

  • masło

  • olej z suszonych pomidorów

Jak przygotować zapiekankę z batata? Karol Okrasa zdradził znakomity przepis

Przygotowanie rozpoczynamy od umycie i pokrojenia pora. Warzywo tniemy wzdłuż i w cienkie paseczki. Pistacje łuskamy, jeśli są w łupinie. Siekamy je. Batata pozbawiamy skórki i kroimy z niebyt grube plasterki. Obgotowujemy warzywo we wrzątku przez około pół minuty i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pora i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy pistacje, a po chwili zmniejszamy moc palnika i smażymy przez mniej więcej minutę. Zestawiamy naczynie z ognia.

W niedużym garnku umieszczamy mleko kokosowe, ostrą paprykę, biały pieprz, przyprawę curry, kmin rzymski i sól. Dokładnie mieszamy składniki, a gdy się połączą, wlewamy żółtka. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 5 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185 stopni Celsjusza. W natłuszczonym i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym umieszczamy plastry batata. Na nich układamy połowę zawartości patelni, a wierzch pokrywamy 1/3 porcji sosu z garnka. Układamy kolejną warstwę słodkiego warzywa, resztę masy z porami i połowę ilości pozostałego sosu.

Ponownie umieszczamy bataty i przykrywamy je pozostałym sosem. Zapiekankę pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o niezbyt dużych oczkach i dopiekamy jeszcze do 25 minut. Podajemy na ciepło polane olejem z suszonych pomidorów.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zapiekanki. Spróbujcie makaronowej kompozycji z mięsem mielonym i pieczarkami. Być może też przypadnie wam do gustu znakomity kalafior zapiekany pod pierzynką z sera żółtego.

Zapiekanka z batatów Karola Okrasy jest znakomita
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla