Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.02.2023 07:54

Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie

jajecznica
Canva / Odua Images

Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.

Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.

Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.

Przepis na klasyczną jajecznicę po francusku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka masła

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek

  • bagietka

Jak przyrządzić idealną jajecznicę po francusku na parze?

Przygotuj kąpiel wodną do przyrządzenia jajecznicy. Do garnka wlej niewielką ilość wody. Zagotuj ją, aby nad płynem zaczęła unosić się para.

Do metalowej lub żaroodpornej miseczki wrzuć masło. Następnie dodaj do niego jajka. Za pomocą rózgi kuchennej rozkłóć białka z żółtkami na jednolitą masę.

Miskę ze składnikami na jajecznicę postaw na garnku z gotującą się wodą. Ogień zmniejsz do minimum. Zawartość naczynia cały czas mieszaj, do momentu aż masło rozpuści się i połączy z jajkami w jednolitą masę.

Zawartość miski mieszaj, cały czas podgrzewając. Powinno to zająć ok. 15 minut. Po 10 minutach, kiedy jajka zaczną wyraźnie gęstnieć, dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Tuż przed zdjęciem potrawy z ognia dodaj do jajecznicy 4 łyżki śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj. Potrawę nałóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżą bagietką.

Nie uwierzysz, ile można zapłacić za jajecznicę na mieście. Dodatek popularnego sosu sprawi, ze jajka będą pyszne jak nigdy dotąd.

Canva / PeteerS
Canva / PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: