Zapomnij o jajecznicy. Teraz najmodniejszym śniadaniem są jajka po turecku
Polacy uwielbiają rozpoczynam dzień od posiłku z jajek. Ile razy jednak można jeść jajecznicę? Jeśli pragniesz odmiany, przygotuj niezwykle pyszne i efektowne jajka po turecku. Gwarantujemy, że odkryjesz smaki, o jakich Ci się nie śniło.
Jajka po turecku to zachwycająca potrawa na śniadanie
Jajka po turecku to nic innego jak jajka gotowane w koszulkach. Podaje się je jednak z kremowym jogurtowym sosem. Całości dopełnia aromatyczne, mocno przyprawione masło. Na samą myśl ślinka napływa do ust.
Jajka po turecku nazywane są również cilbirem. Wywodzą się oczywiście z Turcji i są idealną propozycją śniadaniową. Egzotyczny rodowód zapewnia doskonałe, choć niebanalne połączenia smakowe. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji ten przepis.
Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetkąPrzepis na niezwykłe jajka po turecku, czyli cilbir
Składniki:
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka, kurkuma
- koperek i szczypiorek do dekoracji
- 2 łyżki octu do gotowania jajek
Jak zrobić wyjątkowe w smaku jajka po turecku?
Zacznij od przygotowania sosu do jajek po turecku. W tym celu do niewielkiej miseczki przełóż jogurt grecki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki.
Do dużego garnka wlej wodę i 2 łyżki octu. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średniej mocy palnika. Kiedy powierzchnia zacznie delikatnie bulgotać, zamieszaj ją łyżką, tworząc wir, a następnie pojedynczo wlewaj do garnka surowe jajka. Kiedy białko się zetnie, ostrożnie wyłóż jajko i odsącz je na papierowym ręczniku.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła do jajek po turecku. Dodaj do niego do smaku paprykę, chili, sól oraz pieprz. W międzyczasie drobno posiekaj opłukany wcześniej koperek ze szczypiorkiem.
Na talerz nałóż grubą warstwę jogurtu z czosnkiem. Na sos wyłóż ugotowane jajka po turecku. Na koniec polej potrawę przyprawionym schodzonym masłem. Przed podaniem jajka po turecku udekoruj posiekanymi ziołami. Czy z jajek i chleba można zrobić śniadaniową pizzę? Dobrej jakości jajka wymagają odpowiedniego przechowywania.