Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jajecznicy. Teraz najmodniejszym śniadaniem są jajka po turecku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.05.2023 17:16

Zapomnij o jajecznicy. Teraz najmodniejszym śniadaniem są jajka po turecku

przyrządzanie jajek po turecku
Canva / Hirurg

Polacy uwielbiają rozpoczynam dzień od posiłku z jajek. Ile razy jednak można jeść jajecznicę? Jeśli pragniesz odmiany, przygotuj niezwykle pyszne i efektowne jajka po turecku. Gwarantujemy, że odkryjesz smaki, o jakich Ci się nie śniło.

Jajka po turecku to zachwycająca potrawa na śniadanie

Jajka po turecku to nic innego jak jajka gotowane w koszulkach. Podaje się je jednak z kremowym jogurtowym sosem. Całości dopełnia aromatyczne, mocno przyprawione masło. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Jajka po turecku nazywane są również cilbirem. Wywodzą się oczywiście z Turcji i są idealną propozycją śniadaniową. Egzotyczny rodowód zapewnia doskonałe, choć niebanalne połączenia smakowe. Koniecznie wypróbuj przy najbliższej okazji ten przepis.

Odstawił 2 składniki i schudł 30 kg. Cezary Żak wreszcie cieszy się szczupłą sylwetką

Przepis na niezwykłe jajka po turecku, czyli cilbir

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½  szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka, kurkuma
  • koperek i szczypiorek do dekoracji
  • 2 łyżki octu do gotowania jajek

Jak zrobić wyjątkowe w smaku jajka po turecku?

Zacznij od przygotowania sosu do jajek po turecku. W tym celu do niewielkiej miseczki przełóż jogurt grecki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Do dużego garnka wlej wodę i 2 łyżki octu. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średniej mocy palnika. Kiedy powierzchnia zacznie delikatnie bulgotać, zamieszaj ją łyżką, tworząc wir, a następnie pojedynczo wlewaj do garnka surowe jajka. Kiedy białko się zetnie, ostrożnie wyłóż jajko i odsącz je na papierowym ręczniku.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła do jajek po turecku. Dodaj do niego do smaku paprykę, chili, sól oraz pieprz. W międzyczasie drobno posiekaj opłukany wcześniej koperek ze szczypiorkiem.

Na talerz nałóż grubą warstwę jogurtu z czosnkiem. Na sos wyłóż ugotowane jajka po turecku. Na koniec polej potrawę przyprawionym schodzonym masłem. Przed podaniem jajka po turecku udekoruj posiekanymi ziołami. Czy z jajek i chleba można zrobić śniadaniową pizzę? Dobrej jakości jajka wymagają odpowiedniego przechowywania.

jajka po turecku na talerzu.png
Canva / Jevgenija Zukova