Zapomnij o lepieniu pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
Pierogi są pyszne, ale proces ich lepienie jest niezwykle żmudny i dla niektórych zbyt trudny. Sprawdź ten przepis i zapomnij o lepieniu. Teraz się zawija, a smakuje wybornie.
Pierogi uwielbiane przez wszystkich
Można śmiało powiedzieć, że polskie pierogi są uwielbiane na całym świecie. W 2023 roku znalazły się w czołówce rankingu, przeprowadzonym wśród obywateli Stanów Zjednoczonych. Stwierdzili oni, że pierogi są jednym z ich ulubionych dań.
Trudno się dziwić, my kochamy je od urodzenia. Jesteśmy mistrzami nie tylko w robieniu pierogów, ale wymyślaniu coraz to nowych farszy. Oprócz klasycznych pierogów z mięsem, kapustą, ruskich, czy truskawkami, można spotkać też pierogi z burakami i riccotą.
Dziś się zaczęło, Lidl poszedł na całość. Przez cały luty uwielbiane produkty dostaniesz za ułamek cenyPierogi inne niż wszystkie
Pierogi z tego przepis mają farsz klasyczny, bo z mięsem. Wyróżnia je jednak metoda klejenia, a właściwie jej brak. Pewnie myślisz sobie teraz, ale jak to bez lepienia, to co to za pierogi? Z całą pewnością są pyszne, a ciasto z farszem, zamiast lepić, wystarczy zawinąć. Brzmi, że będzie prościej oraz szybciej. Przepis na te pierogi z całą pewnością trafi do zapracowanych i zabieganych. Podobny możesz znaleść na kanale SPRÓBUJEMY!, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 15 g słodkiej papryki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 żabki czosnku
- sól
- pieprz
Przepis na rolowane pierogi
Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi. W tym celu wsyp przesianą mąkę do miski. Wlej wodę, wbij jajko oraz wsyp szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć. Ciasto musi być sprężyste oraz posiadać jednolitą konsystencję.
Ciasto odstaw i zacznij przygotowywać farsz. Mięso mielone włóż do miski. Dopraw papryką, solą oraz pieprzem. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Startą marchew dodaj do mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i wsyp do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na stolnicy rozsyp mąkę. Wyłóż ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Na nim rozłóż warstwę mięsnego farszu, ale nie pokrywaj nim krawędzi. Następnie zacznij rolować jak naleśnika. Taki rulon pokrój na kawałki o grubość około 4 centymetrów. Każdy z nich obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie ustaw każdy z pierogów farszem do sporu patelni. Obsmażaj dwustronnie do zarumienienia. Szybkie i proste zawijane pierogi gotowe. Sprawdź, co zrobić, aby kotlety mielone były jeszcze smaczniejsze oraz co dodać, aby rosół był bardziej klarowny.