Sycący obiad na 2 dni. Zupa serowa z dodatkiem mięsa mielonego
Próbowaliście kiedyś zupy serowej? Sycące i pełne aromatu danie jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyca. Przygotujcie od razu większą porcję — na drugi dzień też jest pyszna.
Zupa serowa kusi nie tylko smakowitym nabiałem, ale też aromatycznymi przyprawami, oraz dodatkiem pora i soczystego mięsa mielonego. Danie łączy w sobie proste składniki, a jego przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Skusicie się?
Przepis na smakowitą zupę serową
Składniki:
3/4 litra bulionu warzywnego
pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
400 g serka topionego
biała część 2 średnich porów
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 opakowanie śmietany 18%
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki skórki z cytryny
sól w ilości do smaku
Jak przygotować zupę serową? Aromatyczne danie zrobicie w niecałe 30 minut, a rodzina je pokocha
Pory płuczemy i kroimy w okrągłe plasterki. Cebulę pozbawiamy łupiny, a następnie kroimy w pióra. W większym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej.
Podsmażamy na nim mięso, a gdy się zrumieni, wrzucamy rozdrobnione warzywa. Dusimy je do czasu, aż zmiękną. Dodajemy bulion i doprowadzamy go do wrzenia, po czym mieszamy całość z serem topionym tak, aby go rozpuścić.
Zabielamy zupę serową śmietaną, hartując ją. Na koniec doprawiamy danie pieprzem, skórką startą z cytryny, gałką muszkatołową i solą. Podajemy z pieczywem. Możemy też zblendować ją na gęsty krem. Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z soczewicą. Być może do gustu przypadnie wam również grochówka przyrządzana na golonce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki? Mamy najlepsze metody
Sekret pysznego bigosu według Andrzeja Grabowskiego. Aktor stawia na wyjątkowe składniki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama