Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zaskakujący jadalny grzyb w polskich lasach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.11.2021 01:00

Zaskakujący jadalny grzyb w polskich lasach

dzieżka pomarańczowa
wikipedia/ jerzy opioła

Mało kto pomyślałby, żeby o tej porze roku wybrać się na grzybobranie. Tymczasem w polskich lasach pojawił się zaskakujący grzyb. Natrafili na niego leśnicy z województwa lubuskiego. Przypomina bardziej pomarańczowy kwiat, niż tradycyjny owocnik, ale co ciekawe — jest jadalny.

Choć do lasu wybieramy się zwykle po prawdziwki, podgrzybki czy kurki, wiele mniej znanych gatunków grzybów również jest jadalnych. Ich mniejsza popularność zazwyczaj wynika z niższych walorów smakowo-zapachowych, jednak czasami warto nimi urozmaicić danie. Zwłaszcza o tej porze roku, gdy sezon grzybowy dawno się zakończył.

Zaskakujący grzyb w polskich lasach

Na ciekawe znalezisko natrafili leśnicy z Nadleśnictwa Krzystkowice w województwie lubuskim. Na swojej drodze spotkali grzyb, mało przypominający tradycyjne okazy. Pozbawiony trzonu, pomarańczowy grzyb wygląda raczej jak kwiat. Jak podajemy za portalem Podróże Onet, na Twitterze leśnicy zamieścili jego zdjęcie i zapytują zagadkowo:

Maki w listopadzie?!

A może to skórki pomarańczy?"

Dalej leśnicy wyjaśniają — Dość łatwo się pomylić — to owocniki dzieżki pomarańczowej. Grzyb jadalny, ale bez smaku. Jednak ze względu na ciekawy kolor i kształt bywa wykorzystywany do ozdabiania potraw — dodają.

Co to za grzyb?

Dzieżki pomarańczowe to grzyby o nietypowym wyglądzie. Mają postać małych, pomarańczowych miseczek, białawych po spodniej stronie. Nie posiadające trzonu owocniki, osiągają zwykle średnicę 2-10 cm. Ich miąższ jest cienki, kruchy i wodnisty.

Grzyby te występują niemal na całym świecie, rosnąc głównie w otwartych, dobrze nasłonecznionych miejscach. Lubią gleby gliniaste i piaszczyste.

Dzieżki pomarańczowe rzadko są zbierane, bo mało kto wie o tym, że są jadalne. I choć grzyb nie wyróżnia się doskonałym smakiem, to jednak nie ma goryczki i warto go łączyć z innymi grzybami, np. w farszach. Doda im przyjemnej chrupkości. I tak jak wspomnieli leśnicy, dzieżką pomarańczową można też dekorować potrawy. Więcej o ciekawych grzybach możecie poczytać na naszej stronie. Niedawno pisaliśmy o okazach przypominających dzwoneczki, a także o grzybie zwanym kozią brodą.

dzieżka pomarańczowa
dzieżka pomarańczowa

Żródło zdjęcia: wikipedia/Jerzy Opioła

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby