Zrobiłam na próbę sałatkę z tego przepisu. Wyszła tak dobra, ze podam ją na święta
Zadziwiające, jak ciekawe przepisy można znaleźć w sieci. Mnie ostatnio udało się trafić prawdziwy brylant w postaci sałatki bawarskiej. Jest tak smaczna i sycąca, że bez wątpienia musi się znaleźć na moim świątecznym stole. Założę się, że zdeklasuje jarzynową raz-dwa.
Sałatka bawarska na medal
Sałatka bawarska, zwana też szwabską, zazwyczaj łączy smak sera, wędliny oraz ogórków kiszonych. Ta, którą zaprezentuję poniżej ma jednak niewiele wspólnego z tą najbardziej znaną wersją. Pyszna sałatka na bazie ziemniaków i jajek po prostu zachwyca smakiem. Muszę przyznać, że Tomasz Borkowski, na którego kanale YouTube znalazłam ten przepis, dobrał proporcje wszystkich składników idealnie. Właśnie stamtąd pochodzą użyte zdjęcia.
Do czego pasuje sałatka bawarska? Z czystym sumieniem odpowiem- do wszystkiego. Podkręci smak mięsa, wędlin i ryb, ale świetnie zagra także solo. Wystarczy połączyć kilka składników i dodać, jak zauważa twórca tego przepisu, odrobinę swojego serca.
Biorę pierś z kurczaka i obieraczkę do warzyw. Patent jak z najlepszej restauracjiSałatka bawarska- dobra do wszystkiego
Składników sałatki bawarskiej jest naprawdę niewiele. Są również tanie i dostępne cały rok. Wyjątkiem może być szczypior, jednak w razie problemów z dostępnością można zastąpić go większą ilością cebuli. Poniżej sprawdzisz, czego dokładnie potrzebujesz.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków, ugotowanych, obranych i ostudzonych ziemniaków
- 3-4 duże ogórki kiszone
- ¾ szklanki zalewy z ogórków
- 1 średniej wielkości cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz do smaku
Sałatka bawarska krok po kroku
Przygotowanie sałatki bawarskiej zacznij od pokrojenia ziemniaków. Zrób to w dość grube i duże plastry. Przełóż je do miski.
W spore kawałki pokrój także ogórki. Cebulę i szczypior posiekaj. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków.
Do osobnej miski przełóż majonez. Wymieszaj go z zalewą z ogórków, musztardą i pieprzem. Pamiętaj, aby składniki dodawać stopniowo w zależności od własnych preferencji smakowych.
Gotowym sosem zalej sałatkę bawarską. Wszystko razem starannie wymieszaj. Podawaj od razu, lub odstaw do lodówki, aby składniki dobrze się przegryzły, a sałatka nabrała jeszcze lepszego smaku. Przed samym podaniem możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.
Poznaj przepis na wybitną karpatkę bez pieczenia oraz sprawdź, jakie śledzie stanowczo odradza Magda Gessler.