Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa
Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.
Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.
Przepis na soczyste kotlety mielone z gruszką
Składniki:
200 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
1 gruszka
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie garść tartego żółtego sera
olej do smażenia
Oryginalne kotlety mielone z gruszką krok po kroku
Mięso na kotlety mielone z gruszką dopraw za pomocą soli i pieprzu. Następnie dodaj chili, słodką paprykę przetarte w dłoniach zioła prowansalskie. Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut.
Gruszkę pozbaw gniazd nasiennych a następnie obierz ją i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli Twój owoc jest wyjątkowo soczysty, odciśnij go nieco z nadmiaru wody. Dzięki temu kotlety mielone z gruszką będą miały bardzie zwartą konsystencję i nie rozpadną się przy smażeniu.
Do mięsa na kotlety mielone z gruszką dodaj starty owoc, zioła prowansalskie i 2 łyżki bułki tartej. Na tym etapie możesz dołożyć również tarty żółty ser. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone.
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z gruszką. Wykładaj kolejno kotlety i smaż z obu stron na średnim ogniu. Kiedy kotlety będą ładnie zrumienione, zmniejsz ogień i podduś je jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Kotlety mielone z gruszką są gotowe do podania od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone po kaszubsku podbiją serca miłośników ryb. Niebanalnie przyprawione mięso zaskoczy każdego łasucha.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej. Połączenie 3 składników owocuje doskonałym smakiem
Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama