Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 11:36

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa

kotlety mielone z gruszką
Canva / Berkut_34

Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.

Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.

Przepis na soczyste kotlety mielone z gruszką

Składniki:

  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 1 gruszka

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • szczypta chili

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie garść tartego żółtego sera

  • olej do smażenia

Oryginalne kotlety mielone z gruszką krok po kroku

Mięso na kotlety mielone z gruszką dopraw za pomocą soli i pieprzu. Następnie dodaj chili, słodką paprykę przetarte w dłoniach zioła prowansalskie. Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut.

Gruszkę pozbaw gniazd nasiennych a następnie obierz ją i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli Twój owoc jest wyjątkowo soczysty, odciśnij go nieco z nadmiaru wody. Dzięki temu kotlety mielone z gruszką będą miały bardzie zwartą konsystencję i nie rozpadną się przy smażeniu.

Do mięsa na kotlety mielone z gruszką dodaj starty owoc, zioła prowansalskie i 2 łyżki bułki tartej. Na tym etapie możesz dołożyć również tarty żółty ser. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj. Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone.

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z gruszką. Wykładaj kolejno kotlety i smaż z obu stron na średnim ogniu. Kiedy kotlety będą ładnie zrumienione, zmniejsz ogień i podduś je jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Kotlety mielone z gruszką są gotowe do podania od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone po kaszubsku podbiją serca miłośników ryb. Niebanalnie przyprawione mięso zaskoczy każdego łasucha.

Canva / Pezibear z Pixabay
Canva / Pezibear z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: