Zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i zawiń w ciasto. Dla mnie to najlepsze pierogi z owocami
Przygotuj pierogi na słodko i podaj je na letni obiad. To apetyczne danie z owocami zrobisz dzięki prostemu przepisowi. Na jednej dokładce tak smacznych pierogów na pewno się nie skończy.
Pierogi na słodko pełne smaku i owoców
Zastanawiasz się, co przyrządzić na letni obiad? Jeśli brakuje ci pomysłów, to zrób pierogi. Jednak przygotuj je wyjątkowej wersji na słodko. Takie danie będzie smakować całej rodzinie. Pierogi na słodko będą idealne na letni obiad.
Wystarczy, że zetrzesz jabłka na tarce, dodasz cynamon i tak apetyczną masę zawiniesz w ciasto. Wkrótce na stół trafią pierogi z jabłkami i cynamonem. Soczyste i pachnące skuszą każdego domownika. Poniżej znajdziesz przepis na to danie.
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Bez piekarnika i brudzenia rąkJak zrobić pierogi z jabłkami i cynamonem?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka
- cynamon
Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta z mąki, ciepłej wody i soli. Ciasto dobrze wyrób i zagnieć. Potem zajmij się przygotowaniem nadzienia do pierogów na słodko. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Z owoców odciśnij nadmiar soku i wsyp cynamon do jabłek. Składniki dokładnie wymieszaj i zajmij się ciastem na pierogi. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego szklanką krążki. Na każdy krążek nałóż nadzienie i zlep brzegi pierogów. Gotuj je w osolonej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi na słodko warte spróbowania
Pierogi na słodko możesz podać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Danie z jabłkami i cynamonem jest smaczne i warte przyrządzenia. Pierogi przygotuj na letni obiad, a cała rodzina chętnie je zje. U mnie w domu pierogi w takiej wersji cieszą się powodzeniem.
Dlatego każdemu polecam przepis na to danie. Warto z niego skorzystać, bo pierogi wychodzą pysznie. Pisaliśmy o tym, czego nie powinniśmy pić podczas upałów. Radziliśmy, jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich.
Źródło: doradcasmaku.pl