Smakosze.pl

Screen z filmu foxx.gotuje umieszczonego na TikToku

Zetrzyj ziemniaki i wstaw do mikrofalówki. Po 5 minutach padniesz z wrażenia

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie je gotujemy, pieczemy lub smażymy. Jednak tym razem wstawimy je do mikrofalówki. W krótkim czasie zrobisz uwielbiany przysmak, którego już nigdy nie kupisz w sklepie.

Ziemniaki z mikrofalówki lepsze niż sądzisz

Nie da się ukryć, że ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na osobę, która jada je kilka razy w tygodniu. Jednak mało kto wstawia te pyszne bulwy do mikrofalówki. Okazuje się, że niekonwencjonalne rozwiązanie może przynieść przepyszne efekty.

Na tiktokowym kanale foxx.gotuje można znaleźć wiele fantastycznych przepisów, właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Tym razem natknęliśmy się na dosyć niecodzienną recepturę. Mowa o chipsach ziemniaczanych z mikrofalówki. Przepis jest banalnie prosty.

tarcie marchewki na surówkę

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować chipsy ziemniaczane z mikrofalówki?

Składniki:
  • kilka ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Jak widać lista składników, do przygotowania chipsów, jest bardzo krótka. Oliwę można oczywiście zastąpić olejem. Oprócz soli i pieprzu nie zaszkodzi postawić również na inne przyprawy. Niezbędny będzie nam również papier do pieczenia

Pyszne chipsy z mikrofalówki. Szybka przekąska z ziemniaków

Na początku ziemniaki starannie myjemy lub obieramy. Następnie tniemy na cieniutkie plastry. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu tarka wyposażona w podłużne ostrza. Dzięki temu z łatwością osiągniemy pożądany efekt.

Talerz wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim ziemniaczane talarki, które smarujemy cienką warstwą oliwy. Tak przygotowane chipsy wstawiamy na ok 3 minuty do mikrofalówki ustawionej na pełną moc.

Po 3 minutach ziemniaki powinny się zarumienić z jednej strony. Jeśli tak się nie stało, warto wstawić je jeszcze na chwilkę. Następnie chipsy obracamy na drugą stronę i również smarujemy oliwą. Ponownie ziemniaki wstawiamy do mikrofalówki.

Jak widać, przygotowanie chipsów ziemniaczanych z mikrofalówki jest banalnie proste. Z podobną łatwością przygotujesz również placki ziemniaczane . Poniżej znajdziecie film, w którym zaprezentowany jest cały przepis na niecodzienne chipsy.

Paprykarz z makreli

Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

CZYTAJ DALEJ
Ścieranie chrzanu

Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >