Smakosze.pl

Canva / Mikhail Artamonov ; screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.

Cytryna nadaje surówce wyjątkowego smaku

Babcia Basia do swojej surówki dodaje zaledwie łyżeczkę soku z cytryny. Tyle wystarczy, aby smak nie był zbyt mdły ani zbyt kwaśny. Dodatkowo cytryna zapobiega ciemnieniu startego do potrawy jabłka. Za jednym zamachem zyskujemy zatem doznania smakowe i estetyczne.

Przygotowanie surówki jest dziecinnie proste. Potrzeba na do zaledwie kilku minut. Zetrzyj składniki, dopraw i starannie wymieszaj. Już po chwili możesz cieszyć się pysznym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.

przygotowanie pieczeni rzymskiej

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

CZYTAJ DALEJ

Przepis na surówkę z marchewki autorstwa babci Basi

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko, np. szara reneta
  • kawałek cebulki
  • sok z cytryny
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Surówka z marchewki według babci Basi krok po kroku

Marchewkę do surówki obierz i opłucz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywo przełóż do dużej miski.

 Jabłko do surówki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je do miski z marchewką na grubszych oczkach. Ilość jabłka dostosuj do swoich preferencji smakowych. Pamiętaj, że nie powinno ono dominować całej potrawy.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podobnie jak w przypadku jabłka jej ilość musi balansować smak całej surówki, a nie nad nim górować. Posiekaną cebulę dodaj do pozostałych składników.

Do miski z surówką dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i olejem. Wymieszaj składniki i przełóż gotową surówkę do naczynia lub nakładaj na talerze. Ten dodatek wyśmienicie skomponuje się z kurczakiem, kotletami mielonymi i innymi mięsnymi potrawami. 1 wyrazisty dodatek komponuje się z marchewką wprost idealnie . Niemniej pyszną surówkę przyrządzisz również z białej kapusty .

surówka z marchewki (2).png
Canva / HandmadePictures

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje

przepis Strzelczyka na żurek bez zakwasu

Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent

CZYTAJ DALEJ
zalewanie ryby wrzątkiem

Zagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >