Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.03.2023 09:45

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek

tarcie marchewki na surówkę
Canva / Mikhail Artamonov ; screen z filmu na kanale YouTube Babcia Basia gotuje

Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.

Cytryna nadaje surówce wyjątkowego smaku

Babcia Basia do swojej surówki dodaje zaledwie łyżeczkę soku z cytryny. Tyle wystarczy, aby smak nie był zbyt mdły ani zbyt kwaśny. Dodatkowo cytryna zapobiega ciemnieniu startego do potrawy jabłka. Za jednym zamachem zyskujemy zatem doznania smakowe i estetyczne.

Przygotowanie surówki jest dziecinnie proste. Potrzeba na do zaledwie kilku minut. Zetrzyj składniki, dopraw i starannie wymieszaj. Już po chwili możesz cieszyć się pysznym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.

Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

Przepis na surówkę z marchewki autorstwa babci Basi

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko, np. szara reneta
  • kawałek cebulki
  • sok z cytryny
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Surówka z marchewki według babci Basi krok po kroku

Marchewkę do surówki obierz i opłucz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywo przełóż do dużej miski.

 Jabłko do surówki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je do miski z marchewką na grubszych oczkach. Ilość jabłka dostosuj do swoich preferencji smakowych. Pamiętaj, że nie powinno ono dominować całej potrawy.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podobnie jak w przypadku jabłka jej ilość musi balansować smak całej surówki, a nie nad nim górować. Posiekaną cebulę dodaj do pozostałych składników.

Do miski z surówką dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i olejem. Wymieszaj składniki i przełóż gotową surówkę do naczynia lub nakładaj na talerze. Ten dodatek wyśmienicie skomponuje się z kurczakiem, kotletami mielonymi i innymi mięsnymi potrawami. 1 wyrazisty dodatek komponuje się z marchewką wprost idealnie. Niemniej pyszną surówkę przyrządzisz również z białej kapusty.

surówka z marchewki (2).png
Canva / HandmadePictures

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje