Idealny obiad nie istnieje bez odpowiednio dobranej surówki. Za taką bez wątpienia uznajemy przepyszną surówkę z marchewki z przepisu babci Basi. Doświadczona kucharka dobrze wie, co do czego dodać, by całość smakowała jak trzeba. Nigdy też nie zapomina o odrobinie soku z cytryny.
Cytryna nadaje surówce wyjątkowego smaku
Babcia Basia do swojej surówki dodaje zaledwie łyżeczkę soku z cytryny. Tyle wystarczy, aby smak nie był zbyt mdły ani zbyt kwaśny. Dodatkowo cytryna zapobiega ciemnieniu startego do potrawy jabłka. Za jednym zamachem zyskujemy zatem doznania smakowe i estetyczne.
Przygotowanie surówki jest dziecinnie proste. Potrzeba na do zaledwie kilku minut. Zetrzyj składniki, dopraw i starannie wymieszaj. Już po chwili możesz cieszyć się pysznym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta
CZYTAJ DALEJPrzepis na surówkę z marchewki autorstwa babci Basi
Składniki:- 2 marchewki
- 1 jabłko, np. szara reneta
- kawałek cebulki
- sok z cytryny
- olej
- cukier
- sól
- pieprz
Surówka z marchewki według babci Basi krok po kroku
Marchewkę do surówki obierz i opłucz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. Tak przygotowane warzywo przełóż do dużej miski.
Jabłko do surówki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj je do miski z marchewką na grubszych oczkach. Ilość jabłka dostosuj do swoich preferencji smakowych. Pamiętaj, że nie powinno ono dominować całej potrawy.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podobnie jak w przypadku jabłka jej ilość musi balansować smak całej surówki, a nie nad nim górować. Posiekaną cebulę dodaj do pozostałych składników.
Do miski z surówką dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i olejem. Wymieszaj składniki i przełóż gotową surówkę do naczynia lub nakładaj na talerze. Ten dodatek wyśmienicie skomponuje się z kurczakiem, kotletami mielonymi i innymi mięsnymi potrawami. 1 wyrazisty dodatek komponuje się z marchewką wprost idealnie . Niemniej pyszną surówkę przyrządzisz również z białej kapusty .

Źródło: YouTube Babcia Basia gotuje
Najlepszy żurek zrobisz nawet bez zakwasu. Strzelczyk pokazał genialny patent
CZYTAJ DALEJZagotuj wodę i polej rybę wrzątkiem. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
CZYTAJ DALEJ