Smakosze.pl
Zapiekane ziemniaki z farszem

Screen filmu na kanale Healthy Omnomnom na YouTube

Pełnowartościowy obiad za 3 złote - ziemniaki faszerowane fasolą

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ziemniaki są doskonałym źródłem węglowodanów i witamin, takich jak witamina C. Nie bez powodu więc stanowią silną podstawę naszej diety. Jeśli chcesz przygotować błyskawiczny i tani obiad kosztujący mniej niż 4 złote, przetestuj poniższy prz

Utarło się, że ziemniaki są tuczącym i zapychającym produktem, nie zawierającym zbyt wiele wartości odżywczych. Wysoka kaloryczność zależy jednak od dodatków, takich jak skwarki czy masło. Ponad to, we wnętrzu tych bulw skrywa się wiele cennych substancji.

Przede wszystkim obfitują one w potas, który reguluje prace serca i obniża ciśnienie, a także magnez, bez którego kości i zęby nie byłyby mocne i zdrowe. Co więcej, ziemniaki posiadają więcej kwasu askorbinowego niż jabłka oraz dynie. Wartości te są również łatwo przyswajalne. 

Ziemniaki w szybkim i łatwym przepisie

Nie zawsze mamy ochotę na obiad, który wymaga wielu długich godzin przygotować oraz mnóstwa pieniędzy. Choć takie posiłki są bardzo przyjemne, najczęściej decydujemy się na proste i szybkie rozwiązania. Jednym z nich są poniższe pieczone faszerowane ziemniaki. Dużym plusem jest również niewielka cena, bo łącznie poniższe składniki kosztują mniej niż 4 złote.

Cała praca polega tak naprawdę na przygotowaniu farszu, podpieczeniu ziemniaków i zapieczeniu ich z farszem.  Autorka kanału Healthy Omnomnom, skąd pochodzi poniższy przepis jak i powyższy kadr, prezentuje wiele innych receptur, które warto spróbować. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Przepis na zapiekane ziemniaki

Składniki: 

  • 2 ziemniaki

  • 5 łyżek fasoli białej z puszki

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka oleju

  • 1 pomidor

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 cebula dymka

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • majeranek

Zacznij od dokładnego wyszorowania ziemniaków przy użyciu szczotki. Po umyciu przetnij je na pół, ułóż na blaszce do pieczenia środkiem do dołu i piecz przez około 30 minut, aż staną się miękkie wewnątrz. Następnie wyjmij je z piekarnika, lecz nie wyłączaj urządzenia. 

Wydłub sporą ilość miąższu z ziemniaków. Przełóż ją do miski i ugnieć wraz z odsączoną z zalewy fasolą. Dodaj do nich musztardę, przyprawy i olej. Zamieszaj masę, aż wszystko się połączy. Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę (możesz pozbyć się wilgotnych nasion)

Cebulę dymkę posiekaj w drobną kostkę, podobnie zrób z ogórkiem kiszonym. Dodaj warzywa do farszu i wypełnij nim łódeczki z ziemniaków. Ponownie włóż ziemniaki do piekarnika, piecz przez 5 minut i podawaj. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kanał Healthy Omnomnom na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >