Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimą rodzina non stop prosi mnie o tą zupę gulaszową. Syci na cały dzień i niesamowicie rozgrzewa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.12.2023 22:06

Zimą rodzina non stop prosi mnie o tą zupę gulaszową. Syci na cały dzień i niesamowicie rozgrzewa

zupa gulaszowa
Canva/dulezidar

Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę. 

Zupa, która rozgrzeje w chłodne dni

W kalendarzu wciąż jesień, ale za oknem iście zimowa pogoda. Na termometrach temperatura poniżej zera, do tego śnieg i przenikliwy wiatr. Chętnie w taką pogodę sięgamy po posiłki, które dostarczą nam tak potrzebnej energii. Ważne też, by rozgrzewały i były pożywne.

W chłodne dni gotuję zupę gulaszową. Jest smaczna, syci i wspaniale rozgrzewa. Moja rodzina też ją uwielbia i zawsze sięga po dokładki. Wcale się nie dziwię, bo zupa gulaszowa to nasz kulinarny hit. Polecam wszystkim doskonały przepis na to danie. 

zupa gulaszowa
Canva/Mariha-kitchen
Przepis na ten piernik dostałam od cioci. Jest pyszny, a nie musi długo leżakować

Jak ugotować zupę gulaszową?

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny- szynki, karkówki, łopatki
  • 400 g polędwicy wołowej
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 2 litry bulionu
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • 300 g pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • odrobina papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%

Przyrządzenie zupy gulaszowej zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i podsmażenia go na oleju w garnku. Po kilku minutach doprawiamy przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą. Smażymy jeszcze 4 minuty. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę warzywa. Zalewamy je bulionem.

Dodajemy do bulionu liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy około 45 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy też pokrojone w kostkę ziemniaki. 

Zupa gulaszowa smakuje i syci

Garnek z warzywami przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Następnie dolewamy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu nasza zupa gulaszowa jest już gotowa do podania. 

Śmiało może zastąpić nam obiad dwudaniowy. Zawiera dużo mięsa, warzyw i wspaniale syci. Do tego rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Ta zupa jest doskonałą propozycją na zimowy obiad. Pisaliśmy o rozgrzewającej grochówce na chłody. Radziliśmy, jak ugotować sycącą zupę cygańską. 

zupa gulaszowa
Canva/kajakiki

Źródło: poprostupycha.com