Zimą rodzina non stop prosi mnie o tą zupę gulaszową. Syci na cały dzień i niesamowicie rozgrzewa
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Zupa, która rozgrzeje w chłodne dni
W kalendarzu wciąż jesień, ale za oknem iście zimowa pogoda. Na termometrach temperatura poniżej zera, do tego śnieg i przenikliwy wiatr. Chętnie w taką pogodę sięgamy po posiłki, które dostarczą nam tak potrzebnej energii. Ważne też, by rozgrzewały i były pożywne.
W chłodne dni gotuję zupę gulaszową. Jest smaczna, syci i wspaniale rozgrzewa. Moja rodzina też ją uwielbia i zawsze sięga po dokładki. Wcale się nie dziwię, bo zupa gulaszowa to nasz kulinarny hit. Polecam wszystkim doskonały przepis na to danie.
Przepis na ten piernik dostałam od cioci. Jest pyszny, a nie musi długo leżakowaćJak ugotować zupę gulaszową?
Składniki:
- 800 g wieprzowiny- szynki, karkówki, łopatki
- 400 g polędwicy wołowej
- ½ kg ziemniaków
- ½ łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 marchewki
- 2 litry bulionu
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- 300 g pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
Przyrządzenie zupy gulaszowej zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i podsmażenia go na oleju w garnku. Po kilku minutach doprawiamy przyprawą do gulaszu, papryką słodką i ostrą. Smażymy jeszcze 4 minuty. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę warzywa. Zalewamy je bulionem.
Dodajemy do bulionu liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy około 45 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy też pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa gulaszowa smakuje i syci
Garnek z warzywami przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Następnie dolewamy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Po upływie tego czasu nasza zupa gulaszowa jest już gotowa do podania.
Śmiało może zastąpić nam obiad dwudaniowy. Zawiera dużo mięsa, warzyw i wspaniale syci. Do tego rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Ta zupa jest doskonałą propozycją na zimowy obiad. Pisaliśmy o rozgrzewającej grochówce na chłody. Radziliśmy, jak ugotować sycącą zupę cygańską.
Źródło: poprostupycha.com