Znajoma dała mi przepis na marynowaną cukinię. Cała tajemnica tkwi w sosie, przetwory pasują do wszystkiego
Znajoma poczęstowała mnie ostatnio pyszną marynowaną cukinią. Intensywny warzywny sos od razu przypadł mi do gustu. Poprosiłam o przepis i zdziwiłam się, jak prosta jest ta receptura. W sobotę zamierzam przygotować własny zapas.
Ta marynowana cukinia przyda się w każdej kuchni
Cukinia marynowana mojej koleżanki zachwyca słodko-kwaśnym smakiem. Nie brak jej także odrobiny pikantności. Będzie idealnie komponować się z ryżem, makaronem czy jako dodatek do mięsa. Sprawdzi się jako szybki obiad do podgrzania i z pewnością zasmakuje każdemu.
Przygotowanie cukinii marynowanej jest banalnie prostej. Poza tytułowym warzywem potrzebujesz do niej zaledwie kilka składników. Cebula, papryka, czosnek i aromatyczne przyprawy stworzą niezwykle apetyczną całość. Lepiej uważaj, bo tak przygotowana cukinia marynowana znika ze słoików błyskawicznie.
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło wilgotne? Mama dała mi cenną wskazówkę, niewiele osób o tym wiePrzepis na słodko-kwaśną cukinię marynowaną
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić wyśmienitą marynowaną cukinię?
Przygotuj warzywa do przetworów. Cukinię i cebulę oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż je do miski i zasyp solą. Pozostaw pod przykryciem na 2-3 godziny, aby puściły sok.
Czosnek do marynowanej cukinii obierz i drobno posiekaj. Podsmaż go w garnku na rozgrzanym oleju oleju. Dodaj do niego sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Na koniec dorzuć cukinię z cebulą wraz z wodą, którą puściły i duś całość pod przykryciem przez 20-25 minut.
Przygotuj zalewę do marynowanej cukinii. W osobnym naczyniu połącz ocet z miodem i koncentratem pomidorowym. Miksturę dodaj do podduszonych warzyw i trzymaj na ogniu przez kolejne 10-15 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chili.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Napełnij naczynia warzywami, zakręć i pasteryzuj w garnku przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dokręć nakrętki, ustaw przetwory do góry dnem i odstaw do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne przenieś je w suche i zacienione miejsce. To niecodzienne warzywo idealnie nadaje się do marynowania. Tak przyrządzona surówka z cukinii zachwyci smakiem najbardziej wybredne osoby.