Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znany od pokoleń trick na soczyste kotlety mielone
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.01.2022 01:00

Znany od pokoleń trick na soczyste kotlety mielone

mięso na kotlety
canva/Kanvisstyle

Jakie powinny być kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku i po prostu smaczne. Dziś przypomnimy wam znany od pokoleń trick, dzięki któremu kotlety mielone zawsze wychodzą soczyste. Na smak kotletów wpływ ma też tłuszcz, na którym je smażycie.

Kotlety mielone w każdym domu znajdują się na liście ulubionych dań obiadowych. Nic dziwnego, łatwo i szybko się je przyrządza i są bardzo smaczne. Na dodatek lubią je wszystkie pokolenia, bo kotlety te stanowią połączenie tradycji i nowoczesności. Tradycji, bo są znane od wielu lat, nowoczesności, bo od kiedy bez problemu można kupić mielone mięso, stały się ulubionym daniem ludzi zabieganych.

Smaczne kotlety mielone powinny być soczyste. Tę właściwość gwarantuje im znany od pokoleń trick, a mianowicie dodatek bułki namoczonej w mleku. Niektórzy uważają ją za wypełniacz, ale kotlety bez dodatku bułki są po prostu niesmaczne. Mięso jest zbyt zwarte i suche, a kotlety twarde i mało soczyste. Tajemnicą naszych babć było też to, że smażyły kotlety mielone na smalcu. Tłuszcz zwierzęcy bowiem lepiej pasuje smakowo do mięsa.

Znany od pokoleń trick na soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebulka

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Bułkę namocz w mleku. Gdy już będzie miękka, dokładnie ją odciśnij i dodaj do mielonego mięsa.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do mielonego mięsa. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub przekrój na pół i zetrzyj na tarce.

Do mięsa dodaj też jajko, sporą ilość soli i pieprzu. Dłonią wyrób jednolitą, mięsną masę. Odstaw ją na 30 minut w chłodne miejsce.

Z mięsnej masy formuj w zwilżonych wodą dłoniach podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złocisto-brązowe.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na kotlety mielone. Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone ze śledziem, a także jak zrobić kotlety mielone z dodatkiem śmietany.

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram