Zróbcie to z rodzynkami przed dodaniem do sernika. Unikniecie największej kulinarnej wpadki
Sernik z rodzynkami jest nie lada rarytasem. Nie może jednak mieć słodkiego dodatku tylko na dnie. Prosta technika uchroni nas przed kulinarną wpadką. Zna ją każda babcia.
Sernik z rodzynkami może się udać
Nikt nie chce zobaczyć wszystkich rodzynek na dnie po rozkrojeniu świeżo upieczone go sernika. Suszony owoc jest jednak dość ciężki i po prostu wsypany do masy zawsze będzie opadał.
Istnieje jednak sposób, by rozprowadzić go po całej objętości wypieku. Sztuczka, którą znają cukiernicy i wszystkie babcie nie wymaga wiele czasu. Zerknijcie na opis pod zdjęciem i spróbujcie — efekty będą więcej niż zadowalające.
Weźcie ten owoc i dodajcie do kotletów siekanych z kurczaka. Lepszych nie podają w restauracjachRodzynki w serniku będą smaczne
Namaczanie rodzynek jest prostą i skuteczną techniką. Dzięki niej suszony owoc zyskuje na lekkości i pozostaje wewnątrz serowej masy. Porcję przeznaczoną na ciasto wystarczy zalać płynem na kwadrans. Jeśli mamy możliwość, warto go wydłużyć do nawet 40 minut dla lepszych efektów.
Rodzynki zwykle moczy się w wodzie, ale warto „wykąpać” je w dodatku smakowym. Możecie wykorzystać mleko, sok z cytryny, czarną herbatę lub — w wersji dla dorosłych — mocny alkohol taki jak koniak, brandy czy whisky. Po odsączeniu wykonamy jeszcze jeden krok.
Sernik z rodzynkami będzie idealny
Miękkie rodzynki bez nadmiaru płynu trzeba oprószyć w mące pszennej. Produkt usunie nadmiar wilgoci i pomoże dodatkowi utrzymać się wewnątrz masy serowej. Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością - cienka warstwa spokojnie wystarczy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na sernik. Polecamy znakomitą wersję na zimno z owocami i galaretką. Być może skusi was też kremowy sernik baskijski.