Zrobiłam tradycyjną zupę gołąbkową z przypadkiem odkrytego przepisu. Petarda smakowa
Gołąbki na obiad są lubianym i popularnym daniem. Jednak już zupa gołąbkowa nie jest tak oczywista. Warto ją przyrządzić, bo syci najlepiej pod słońcem, rozgrzewa i wystarczy nam za cały obiad. W grudniu będzie jak znalazł.
Zupa gołąbkowa dla całej rodziny
Gołąbki w moim domu zawsze cieszyły się powodzeniem. Gdy je robiłam, rodzina chętnie je zajadała. Dokładki lądowały na talerzach, a ja dość często wracałam do tego dania. Prostota i łatwość przygotowania to niewątpliwie zalety tego dania obiadowego.
Jednak kiedyś przez przypadek odkryłam zupę gołąbkową i to był kulinarny strzał w 10! Zupa doskonale smakuje, do tego syci i rozgrzewa jak żadna inna. Jest tak pożywna, że nie muszę już gotować drugiego dania. Rodzina zajada się nią i nie może nachwalić. Polecam przepis na to smaczne danie.
Z tym przepisem pierniczki zawsze wychodzą mięciutkie. Najlepsze w nich jest cudowne nadzienieProsty przepis na zupę gołąbkową
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki
- ½ główki kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- butelka passaty
- koncentrat pomidorowy
- 1 ½ litra bulionu
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 100 g ryżu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- sos sojowy
Przygotowanie zupy gołąbkowej zaczynamy od posiekania cebuli i podsmażeniu jej w garnku. Dokładamy mięso mielone i startą na grubych oczkach na tarce marchew. Dosypujemy sól, pieprz i paprykę słodką. Wlewamy bulion i dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy.
Dorzucamy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 20 minut pod przykryciem. Dodajemy sos sojowy i ryż. Nadal gotujemy około 20 minut, aż do miękkości kapusty. Zupę gołąbkową można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa gołąbkowa nasyci i rozgrzeje
Zupa gołąbkowa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje jesienią i zimą. Rozgrzewa po przyjściu do domu i zyskuje jeszcze bardziej na smaku, gdy ją podgrzewamy. To bardzo syte danie, dlatego wystarczy nam za cały obiad.
Polecam przepis na tę zupę, bo jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią nawet laik w kuchni. Teraz tą zupą zastąpiłam gołąbki. Wszystko, dlatego, że bije je smakiem na głowę. Rodzina je aż im się uszy trzęsą. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zupę cygańską, która świetnie rozgrzewa. Radziliśmy, jak przyrządzić zupę rumfordzką.