Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem i liśćmi kaffiru to pomysł na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Tajska zupa dyniowa jest słodka, wyraźna w smaku i gęsta. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę dyniową z mlekiem kokosowym.
Zupa dyniowa to wyjątkowo smaczna, gęsta zupa krem, którą przygotujesz błyskawicznie. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą, przygotować grzanki lub uprażyć pestki dyni lub słonecznika. Każda wersja ma niepowtarzalny smak, który świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami.
Do przygotowania zupy wykorzystaj dynię hokkaido, która zawiera dużo miąższu i jest bardzo aromatyczna. Z upieczonej dyni łatwiej zdejmiesz twardą skórę, a cała dynia pieczona z cebulką, czosnkiem i oliwą nabierze doskonałego smaku. Zupę dopraw imbirem i liśćmi limonki, czyli kaffirem.
Szukasz pomysłu na orientalny obiad? Ugotuj tradycyjną, tajską zupę Tom Yum z krewetkami.
Przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym
Składniki na 4-5 porcji:
dynia
cebula
3 ząbki czosnku
400 ml mleka kokosowego
łyżeczka imbiru mielonego
2 liście kaffiru
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym?
Dynię pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia razem z kawałkami cebuli i całymi ząbkami czosnku. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 25 minut.
Czosnek i cebulę przełóż do garnka, kawałki dyni obierz ze skóry, pokrój w małą kostkę i dodaj do warzyw. Wlej 2 szklanki wody, dopraw imbirem, pieprzem, solą, włóż liście kaffiru i gotuj na małym ogniu, aż dynia zupełnie zmięknie. Wyjmij liście, zupę zblenduj na gładki krem, następnie wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Dopraw do smaku.