Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa grzybowa wg. przepisu Magdy Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.12.2021 01:00

Zupa grzybowa wg. przepisu Magdy Gessler

Zupa grzybowa przepis Magdy Gessler
canva/Tetiana_Chudovska

Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler to tradycyjna grzybowa w zupełnie nowej odsłonie. Wywar z suszonych grzybów uzupełniony jest lokalnym serem korycińskim z czarnuszką. Poznaj zupę grzybową przepisu Magdy Gessler i ugotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler jest sycącą i pyszną zupą. Suszone grzyby, warzywa rosołowe, kapusta i ser koryciński tworzą gęstą, pożywną zupę o zupełnie nowym, wyraźnym smaku. Zupę ugotuj na mocnym bulionie wołowym lub rosole na wołowinie z poprzedniego dnia, który najlepiej pasuje do grzybowej z suszonych grzybów.

Ser koryciński to biały ser podpuszczkowy produkowany w Korycinie na Podlasiu, stąd jego nazwa. Ser przygotowywany jest z czosnkiem, oliwkami i ziołami, takimi jak czarnuszka. Zioło ma lekko pikantny smak, orzechową nutę i jest świetnym dodatkiem do serów, zup i sosów, działa również oczyszczająco i przeciwzapalnie.

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki na 5-6 porcji:

  • 200 g suszonych grzybów

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • 2 marchewki

  • 2 pory

  • ćwierć główki białej kapusty

  • cebula

  • koperek

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • 200 g sera korycińskiego z czarnuszką

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak przygotować zupę grzybową przepisu Magdy Gessler?

Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w zimnej wodzie, zetrzyj na tarce marchewki, seler, kapustę, pietruszkę. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj odsączone z wody i grzyby i podsmaż.

Dodaj starte warzywa, posiekany por i smaż przez 5-7 minut na wolnym ogniu. Do warzyw wlej bulion i dopraw pieprzem, gotuj 45 minut od momentu zagotowania.

Ser koryciński

Ser koryciński pokrój w kostkę, pod koniec gotowania dodaj go do wywaru, całość oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą.

Tagi: Grzyby Danie Zupa