Zupa grzybowa wg. przepisu Magdy Gessler
Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler to tradycyjna grzybowa w zupełnie nowej odsłonie. Wywar z suszonych grzybów uzupełniony jest lokalnym serem korycińskim z czarnuszką. Poznaj zupę grzybową przepisu Magdy Gessler i ugotuj pyszny obiad dla całej rodziny.
Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler jest sycącą i pyszną zupą. Suszone grzyby, warzywa rosołowe, kapusta i ser koryciński tworzą gęstą, pożywną zupę o zupełnie nowym, wyraźnym smaku. Zupę ugotuj na mocnym bulionie wołowym lub rosole na wołowinie z poprzedniego dnia, który najlepiej pasuje do grzybowej z suszonych grzybów.
Ser koryciński to biały ser podpuszczkowy produkowany w Korycinie na Podlasiu, stąd jego nazwa. Ser przygotowywany jest z czosnkiem, oliwkami i ziołami, takimi jak czarnuszka. Zioło ma lekko pikantny smak, orzechową nutę i jest świetnym dodatkiem do serów, zup i sosów, działa również oczyszczająco i przeciwzapalnie.
Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową
Składniki na 5-6 porcji:
200 g suszonych grzybów
kawałek selera
korzeń pietruszki
2 marchewki
2 pory
ćwierć główki białej kapusty
cebula
koperek
1,5 l bulionu wołowego
200 g sera korycińskiego z czarnuszką
sól, pieprz
łyżka masła
Jak przygotować zupę grzybową przepisu Magdy Gessler?
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w zimnej wodzie, zetrzyj na tarce marchewki, seler, kapustę, pietruszkę. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj odsączone z wody i grzyby i podsmaż.
Dodaj starte warzywa, posiekany por i smaż przez 5-7 minut na wolnym ogniu. Do warzyw wlej bulion i dopraw pieprzem, gotuj 45 minut od momentu zagotowania.
Ser koryciński pokrój w kostkę, pod koniec gotowania dodaj go do wywaru, całość oprósz koperkiem i dopraw do smaku solą.