Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z wołowiny - najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.12.2021 01:00

Zupa gulaszowa z wołowiny - najlepszy przepis

Zupa gulaszowa z wołowiny
canva/ninafirsova

Gęsta, pożywna, mięsna, aromatyczna, taka właśnie jest tradycyjna zupa gulaszowa z wołowiny. Przygotowanie tej pysznej potrawy nie jest czasochłonne, a całe danie ugotujesz w jednym garnku. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wołowiny, doskonałą na sycący obiad dla całej rodziny.

Zupa gulaszowa z wołowiny jest tradycyjną, węgierską zupą o doskonałym, mięsnym smaku i wyjątkowym aromacie. Zupę cechuje duża ilość warzyw i przypraw. Papryka mielona i kmin odgrywa w daniu kluczową rolę, nadając gulaszowi doskonałego smaku. Zupę przygotuj z wołowiny bez kości, szczególnie polecam pręgę wołową.

Zupa gulaszowa to proste, jednogarnkowe danie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Długie gotowanie wołowiny sprawia, że jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Do smażenia i gotowania nie dodawaj soli, ponieważ zamkniesz pory w mięsie i zupa nie nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Gulasz dopraw solą dopiero przez samym podaniem.

Jeśli szukasz pomysłu na drugie danie z gulaszem- tu poznasz przepis na idealne placki po węgiersku, miękkie i jednocześnie chrupiące.

Przepis na zupę gulaszową z wołowiny

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g wołowiny bez kości, np. pręgi

  • duża, czerwona papryka

  • 3 duże ziemniaki

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • duży pomidor

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • pół pęczka natki pietruszki

Przyprawy do zupy gulaszowej:

  • łyżka papryki czerwonej słodkiej

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • łyżeczka papryki mielonej ostrej

  • 2 liście laurowe

  • sól, pieprz

Jak przygotować zupę gulaszową z wołowiną?

Wołowinę umyj, pokrój w kostkę, pokrój również paprykę, marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, pomidora, posiekaj cebule i czosnek.

W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle czosnek i cebulę, dodaj wołowinę i obsmaż ją przez chwilę. Następnie dodaj pietruszkę, marchewkę, paprykę i ziemniaki, oprósz kminem, papryką słodką, paprykę ostrą i smaż na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Do garnka wlej 1,4 l wody, dodaj liście laurowe, pokrojonego w kostkę pomidora i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, żeby mięso było miękkie i delikatne, a cała zupa zgęstniała.

Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Mięso wołowe z warzywami