Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną jest pomysłem na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Lekkostrawna o rozgrzewających właściwościach będzie idealną zupą w chłodne, zimowe dni. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kaszą jaglaną gotowaną na udku.
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, jest lekkostrawna, pożywna i zawiera wiele witamin i minerałów, między innymi witaminę B, potas, kwas foliowy, a także silne przeciwutleniacze, które hamują stany zapalne i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.
Z dodatkiem kaszy przygotujesz wiele smacznych i zdrowych dań, np. kotlety wegańskie do burgerów, sałatki, zapiekanki warzywne. Kaszę możesz podać z ulubionym mięsem lub rybą jako zamiennik ziemniaków. Z jaglanki przygotujesz również śniadania na słodko z mlekiem, jogurtem i owocami.
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną jest zupą gotowaną na udku z kurczaka z włoszczyzną, ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe- kasza i gotowana marchewka pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy i zapobiegają wzdęciom i innym nieprzyjemnym dolegliwościom.
Ugotuj również domowy krupnik z kaszą jaglaną. Zupa jest gęsta, smaczna i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na zupę jarzynową z kaszą jaglaną
Składniki na 4-5 porcji:
udko z kurczaka
szklanka kaszy jaglanej
liść laurowy
2 ziela angielskie
2 marchewki
por
korzeń pietruszki
4 ziemniaki
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić zupę jarzynową z kaszą jaglaną?
Mięso umyj, oczyść i włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż pojawią się szumowiny. Zdejmij je, włóż liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, posiekany por i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 10 minut. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj przez 10-12 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz posiekaną natką.