Zupa rybna przepis Okrasy
Zupa rybna przepisu Okrasy gotowana na wywarze rybnym z marynowanym łososiem i grzybami suszonymi to pomysł na prawdziwą ucztę dla wszystkich miłośników ryb. Zupa jest wyraźna w smaku, aromatyczna i rewelacyjnie doprawiona. Poznaj przepis na zupę rybną przepisu Okrasy.
Zupa rybna przygotowana według przepisu Karola Okrasy ma wyjątkowy smak i doskonały aromat. Danie ma mocny wywar z rybich resztek, warzyw rosołowych i suszonych grzybów. Rybie głowy i ości są bardzo esencjonalne i są podstawą każdej, pysznej zupy rybnej.
Zupa rybna gotowana jest również z filetami z łosia, śmietaną, imbirem i skropiona sokiem z cytryny, który podbija jej smak. Przed gotowaniem zupy zamarynuj łososia w koperku, imbirze i oleju, aby był bardziej wyraźny w smaku i dobrze łączył się z całą zupą.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad dla całej rodziny od Karola Okrasy- tu poznasz przepis na delikatną gęś pieczoną w sosie porzeczkowym, jak z najlepszej restauracji.
Zupa rybna przepisu Okrasy
Składniki na wywar rybny:
200 g resztek ości, np. głów, ości
por
kawałek selera
marchewka
korzeń pietruszki
cebula
3 ziemniaki
garść suszonych grzybów
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
szczypta imbiru
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej mielonej
sól, pieprz
olej roślinny
łyżka śmietany 18%
łyżeczka soku z cytryny
Składniki na rybę:
2 filety łososia
szczypta imbiru
sól, pieprz
olej roślinny
posiekany pęczek koperku
Jak przygotować zupę rybną przepisu Okrasy?
Nastaw piekarnik na 220 stopni C, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na jednej części połóż rybie resztki, na drugiej- pokrojoną marchewkę, pietruszkę, por, seler i cebulę. Całość skrop olejem i wstaw do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie zamarynuj łososia: rybę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski, skrop olejem, dodaj cały koperek, pieprz, imbir, wymieszaj i wstaw do lodówki, namocz w wodzie suszone grzyby.
Warzywa i rybie resztki przełóż do większego garnka, wlej 2,5 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, papryki mielone, imbir, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny od momentu zagotowania.
Z wywaru wyjmij grzyby, marchewkę i pietruszkę, resztę przecedź przez sito i przelej do innego garnka. Dodaj grzyby, marchewkę, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i łososia.
Całą zupę gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, żeby ryba i ziemniaki były miękkie. Pod koniec gotowania dodaj rozrobioną w odrobinie wywaru śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.