Zupa tajska z krewetkami. Przepis krok po kroku
Zupa tajska z krewetkami to pomysł na aromatyczną, pikantną zupę, która zachwyci Cię swoim złożonym smakiem. Zupa z trawą cytrynową, imbirem, pastą curry to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tajskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę tajską z krewetkami.
Zupa tajska z krewetkami to wyśmienita zupa o wyjątkowym, orientalnym, złożonym smaku. Wszystkie składniki wyczuwalne są razem i osobno jednocześnie, tworząc doskonały wywar. Zupę tajską ugotuj na bulionie warzywnym i mleku kokosowym.
Krewetki mrożone wyjmij z zamrażalki, włóż do miseczki, zalej zimną wodą i wstaw na pół godziny przed przygotowywaniem zupy. Po rozmrożeniu krewetki dokładnie osusz i przełóż na talerz. Przed gotowaniem zupy przygotuj również wszystkie składniki.
Do zupy ugotuj ryż na sypko, najlepiej sprawdzi się ryż basmati o długich ziarnach. Ryż przepłucz zimną wodą, zanim wrzucisz go do wrzącej, osolonej wody. Płukanie ryżu skutecznie zapobiega sklejaniu ziaren, ryż będzie sypki i smaczny.
Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę tajską z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.
Przepis na zupę tajską z krewetkami
Składniki na 3-4 porcje:
15-20 krewetek koktajlowych
łyżka czerwonej pasty curry
łyżka sosu rybnego
garść pomidorków koktajlowych
papryczka chili
papryka czerwona spiczasta
świeża kolendra
sok z limonki do smaku
2 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
cebulka szalotka
łodyga trawy cytrynowej
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
2 torebki ryżu basmati ugotowanego na sypko
olej sezamowy lub rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zupę tajską z krewetkami?
Przygotuj wszystkie składniki: rozmroź i osusz krewetki, posiekaj papryczkę chili i paprykę czerwoną, pokrój pomidorki, posiekaj czosnek, szalotkę, zetrzyj na tarce imbir. Trawę cytrynową obierz z kilku pierwszych warstw i przekrój na pół.
Na oleju zeszklij czosnek z szalotką, imbirem, gdy składniki zaczną pięknie pachnieć, dodaj trawę cytrynową, papryczkę chili, paprykę czerwoną i smaż jeszcze kilka minut. Wlej sos rybny, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.
Ryż basmati przepłucz pod zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Opłukany wcześniej ryż nie będzie sklejony, będzie idealny. Porcje ryżu podaj na talerzyku obok miseczki z zupą.
Źródło zdjęcia: canva/psisa Całość przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj pomidorki i gotuj do miękkości warzyw, następnie dodaj krewetki, mleko kokosowe i gotuj 4-5 minut na wolnym ogniu. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki, smacznego.