Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa tajska z krewetkami. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.03.2022 01:00

Zupa tajska z krewetkami. Przepis krok po kroku

Zupa tajska z krewetkami
canva/olenayeromenkophotos

Zupa tajska z krewetkami to pomysł na aromatyczną, pikantną zupę, która zachwyci Cię swoim złożonym smakiem. Zupa z trawą cytrynową, imbirem, pastą curry to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tajskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę tajską z krewetkami.

Zupa tajska z krewetkami to wyśmienita zupa o wyjątkowym, orientalnym, złożonym smaku. Wszystkie składniki wyczuwalne są razem i osobno jednocześnie, tworząc doskonały wywar. Zupę tajską ugotuj na bulionie warzywnym i mleku kokosowym.

Krewetki mrożone wyjmij z zamrażalki, włóż do miseczki, zalej zimną wodą i wstaw na pół godziny przed przygotowywaniem zupy. Po rozmrożeniu krewetki dokładnie osusz i przełóż na talerz. Przed gotowaniem zupy przygotuj również wszystkie składniki.

Do zupy ugotuj ryż na sypko, najlepiej sprawdzi się ryż basmati o długich ziarnach. Ryż przepłucz zimną wodą, zanim wrzucisz go do wrzącej, osolonej wody. Płukanie ryżu skutecznie zapobiega sklejaniu ziaren, ryż będzie sypki i smaczny.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę tajską z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.

Przepis na zupę tajską z krewetkami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 15-20 krewetek koktajlowych

  • łyżka czerwonej pasty curry

  • łyżka sosu rybnego

  • garść pomidorków koktajlowych

  • papryczka chili

  • papryka czerwona spiczasta

  • świeża kolendra

  • sok z limonki do smaku

  • 2 cm korzenia imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • cebulka szalotka

  • łodyga trawy cytrynowej

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 torebki ryżu basmati ugotowanego na sypko

  • olej sezamowy lub rzepakowy do smażenia

Jak zrobić zupę tajską z krewetkami?

Przygotuj wszystkie składniki: rozmroź i osusz krewetki, posiekaj papryczkę chili i paprykę czerwoną, pokrój pomidorki, posiekaj czosnek, szalotkę, zetrzyj na tarce imbir. Trawę cytrynową obierz z kilku pierwszych warstw i przekrój na pół.

Na oleju zeszklij czosnek z szalotką, imbirem, gdy składniki zaczną pięknie pachnieć, dodaj trawę cytrynową, papryczkę chili, paprykę czerwoną i smaż jeszcze kilka minut. Wlej sos rybny, dodaj pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Ryż basmati przepłucz pod zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Opłukany wcześniej ryż nie będzie sklejony, będzie idealny. Porcje ryżu podaj na talerzyku obok miseczki z zupą.

Składniki na tajską zupę z krewetkami

Źródło zdjęcia: canva/psisa Całość przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj pomidorki i gotuj do miękkości warzyw, następnie dodaj krewetki, mleko kokosowe i gotuj 4-5 minut na wolnym ogniu. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i sokiem z limonki, smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa