Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o racuchach z jabłkami. Jeszcze lepsze są z tym składnikiem, sezon na nie właśnie trwa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.04.2024 18:50

Zapomnij o racuchach z jabłkami. Jeszcze lepsze są z tym składnikiem, sezon na nie właśnie trwa

racuchy z cukrem pudrem
fot. Canva

Racuchy z jabłkami to obowiązkowa pozycja w repertuarze wszystkich miłośników śniadań na słodko. Ale w sezonie, kiedy co kilka tygodni do sklepów trafia na trochę wyczekiwany przez nas produkt, coś tak ogranego jak jabłko nie powinno nas ograniczać.

Racuchy z rabarbarem

Kwiecień i maj to środek sezonu na rabarbar. To warzywo o cierpkim smaku, z którego jadamy twarde, fioletowe łodygi, jest idealnym towarzyszem słodkich deserów czy śniadań, takich jak racuchy. Komponuje się z nimi dzięki słodyczy ukrytej pod warstwą kwasowych i roślinnych aromatów.

Oczywiście, jak przystało na roślinę o tak charakterystycznym i „trudnym” smaku, jego właściwości nie kończą się na tym, że jest pyszny. Rabarbar jest napakowany witaminami, ale przede wszystkim przeciwutleniaczami. Ma działanie przeciwzapalne, wspiera układ krążenia, no i jest naprawdę niskokaloryczny.

rabarbar
fot. Canva
Gessler miesza 2 rodzaje śmietany i zalewa nią ogórki. Ta mizeria nie ma sobie równych

Sezonowe placuszki śniadaniowe

Używając rabarbaru w przepisach na ciasta warto pamiętać, by na kilka minut wcześniej zasypać go cukrem. Nie tylko dosłodzi go to i przełamie jego cierpki posmak, lecz także zmiękczy łodygę i przygotuje ją do dalszej obróbki.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g rabarbaru
  • 2 szklanki maślanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • Sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Rabarbar w cieście

Łodygi rabarbaru myjemy, kroimy cienko, odrzucając najszerszy, najniższy odcinek każdej z nich. Zasypujemy plasterki cukrem. Mieszamy, by cukier dotarł w zakamarki i odstawiamy na kilka minut.

Do przesianej mąki z sodą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rózgą na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Do ciasta dodajemy racuchy i mieszamy.

Ciasto układamy łyżką na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy, aż racuchy będą złociste z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z zapieczoną tabliczką czekolady i zupę z lebiody.

stosik racuchów
fot. Canva