Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 5 pomysłów na soczyste i zdrowe surówki do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2022 01:00

5 pomysłów na soczyste i zdrowe surówki do obiadu

5 pomysłów na surówki do obiadu
canva/vi-mart

Surówki to świetny dodatek obiadowy, który urozmaica i wzbogaca dania mięsne, rybne, wegańskie, wegetariańskie. Surówki są kolorowe, smaczne, lekkie i pełne niezbędnych witamin. Poznaj 5 pomysłów na surówki do obiadu bez majonezu.

Surówki to niezbędny dodatek do obiadu w moim domu. Każda surówka sprawia, że całe danie obiadowe jest pełnowartościowe, świeże i smakuje rewelacyjnie. Uwielbiam surówki doprawiane oliwą, są zdrowe i lekkie. Sprawdź moje propozycje surówek o obiadu, są proste i wszystkim smakują.

Surówki z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, szpinaku i roszponki pasują do każdego dania. Każda surówka jest idealnie wywarzona, kolorowa, smaczna i pełna witamin. Surówki przygotujesz w kilka minut, są wyśmienite.

Szukasz pomysłu na obiad? Tu poznasz przepis na rybę w panierce. Podaj ją z ziemniakami lub frytkami i jedną z lekkich surówek- pyszny obiad gwarantowany.

Surówka z białej kapusty do obiadu

Składniki:

  • pół główki białej kapusty

  • mała cebula czerwona

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • papryka czerwona

  • marchew

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

  • łyżka octu jabłkowego

  • sól, pieprz do smaku

Kapustę posiekaj drobno i przełóż do miski, posiekaj również cebulkę, zetrzyj na tarce marchew, pokrój w cienkie słupki paprykę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Surówka z białej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Do małego naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet, cukier, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, całość dodaj do surówki, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • marchew

  • duże jabłko

  • mała cebula czerwona

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Kapustę posiekaj i przełóż do miski, posiekaj również cebulkę, marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Starte warzywa krop łyżką soku z cytryny, żeby nie ściemniały.

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/Mizina Wszystkie warzywa przełóż do kapusty, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Surówka ze szpinaku i suszonych pomidorów do obiadu

Składniki:

  • opakowanie szpinaku baby

  • mała, soczysta pomarańcza

  • 4 duże pomidory suszone

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów

  • 100 g sera feta

  • garść pestek dyni lub słonecznika

  • sól, pieprz do smaku

Szpinak przełóż do miski, pomidory, pomarańczę i ser pokrój w kostkę, dodaj do szpinaku. Na suchej patelni upraż pestki, będą idealne, kiedy ładnie się zarumienią i będą intensywnie pachnieć, wsyp do miski.

Surówka obiadowa ze szpinaku

Źródło zdjęcia: canva/Francesco Perre Do surówki wlej oliwę z oliwek i oliwę z suszonych pomidorów, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Surówka z roszponki i rzodkiewki do obiadu

Składniki:

  • opakowanie roszponki

  • pęczek rzodkiewek

  • ogórek zielony

  • po łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Roszponkę przełóż do miski, pokrój w plasterki rzodkiewkę i ogórka, dodaj do roszponki razem z posiekanymi ziołami, wymieszaj.

Roszponka z rzodkiewką do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva Do surówki wlej oliwę z oliwek, dopraw ją solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.