5 pomysłów na soczyste i zdrowe surówki do obiadu

Surówki to świetny dodatek obiadowy, który urozmaica i wzbogaca dania mięsne, rybne, wegańskie, wegetariańskie. Surówki są kolorowe, smaczne, lekkie i pełne niezbędnych witamin. Poznaj 5 pomysłów na surówki do obiadu bez majonezu.
Surówki to niezbędny dodatek do obiadu w moim domu. Każda surówka sprawia, że całe danie obiadowe jest pełnowartościowe, świeże i smakuje rewelacyjnie. Uwielbiam surówki doprawiane oliwą, są zdrowe i lekkie. Sprawdź moje propozycje surówek o obiadu, są proste i wszystkim smakują.
Surówki z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, szpinaku i roszponki pasują do każdego dania. Każda surówka jest idealnie wywarzona, kolorowa, smaczna i pełna witamin. Surówki przygotujesz w kilka minut, są wyśmienite.
Szukasz pomysłu na obiad? Tu poznasz przepis na rybę w panierce. Podaj ją z ziemniakami lub frytkami i jedną z lekkich surówek- pyszny obiad gwarantowany.
Surówka z białej kapusty do obiadu
Składniki:
pół główki białej kapusty
mała cebula czerwona
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
papryka czerwona
marchew
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki cukru pudru
łyżka octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
Kapustę posiekaj drobno i przełóż do miski, posiekaj również cebulkę, zetrzyj na tarce marchew, pokrój w cienkie słupki paprykę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Do małego naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet, cukier, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, całość dodaj do surówki, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Składniki:
pół główki czerwonej kapusty
marchew
duże jabłko
mała cebula czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Kapustę posiekaj i przełóż do miski, posiekaj również cebulkę, marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Starte warzywa krop łyżką soku z cytryny, żeby nie ściemniały.

Źródło zdjęcia: canva/Mizina Wszystkie warzywa przełóż do kapusty, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówka ze szpinaku i suszonych pomidorów do obiadu
Składniki:
opakowanie szpinaku baby
mała, soczysta pomarańcza
4 duże pomidory suszone
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka oliwy z suszonych pomidorów
100 g sera feta
garść pestek dyni lub słonecznika
sól, pieprz do smaku
Szpinak przełóż do miski, pomidory, pomarańczę i ser pokrój w kostkę, dodaj do szpinaku. Na suchej patelni upraż pestki, będą idealne, kiedy ładnie się zarumienią i będą intensywnie pachnieć, wsyp do miski.

Źródło zdjęcia: canva/Francesco Perre Do surówki wlej oliwę z oliwek i oliwę z suszonych pomidorów, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Surówka z roszponki i rzodkiewki do obiadu
Składniki:
opakowanie roszponki
pęczek rzodkiewek
ogórek zielony
po łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Roszponkę przełóż do miski, pokrój w plasterki rzodkiewkę i ogórka, dodaj do roszponki razem z posiekanymi ziołami, wymieszaj.

Źródło zdjęcia: canva/Olha_Afanasieva Do surówki wlej oliwę z oliwek, dopraw ją solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.



































