Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy. 

Napar na wzmocnienie odporności w okresie przeziębień i grypy

Przełom zimy i wiosny to pora, kiedy najczęściej zapadamy na infekcje. Gwałtowne zmiany temperatury, przewianie, zbyt lekkie ubranie to tylko niektóre z przyczyn pojawienia się przeziębienia. Możemy jednak naturalnie wzmocnić swoją odporność i nie dopuścić do pojawienia się przykrych objawów choroby.

Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy, który działa jak najlepsze lekarstwo. Do przygotowania napoju potrzebujemy również miodu, goździków, cynamonu, imbiru oraz cytryny lub pigwy. Wszystkie składniki mają nieoceniony wpływ na nasz organizm.

Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. W połączeniu z przeciwutleniaczami, witaminami i innymi związkami aktywnymi, które zawarte są w pozostałych składnikach naparu, wzmacnia cały organizm, w tym również układ odpornościowy.

Wystarczą dwie szklanki naparu z kurkumy dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Będziemy mieć więcej energii, lepszą koncentrację i większą odporność na wirusy i bakterie. Będziemy czuć się zdrowo. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube.

 

biała kiełbasa surowa, czy parzona?

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na napar z kurkumą od Agnieszki Cegielskiej

Składniki:
  • łyżka mielonej kurkumy
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka goździków (3 na szklankę)
  • laska cynamonu
  • miód
  • cytryna lub pigwa

Jak zrobić napar mocy? Na efekty nie będziesz długo czekać

Do litrowego dzbanka wsyp kurkumę. Dodaj pokrojony imbir, cynamon i kilka goździków. Całość zalej wrzątkiem do wysokości około ¾ dzbanka.

Dzbanek przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dolej zimnej, przegotowanej wody. Wymieszaj i dopraw miodem oraz pigwą lub sokiem z cytryny. Nigdy nie dodawaj miodu do wrzątku, ponieważ straci on cenne wartości.

Co oznacza biały nalot na miodzie i piana? Warto o tym wiedzieć. Przygotuj również syrop z bananów . Syrop ma szerokie zastosowanie.

napój z kurmumy.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube
zupa pomidorowa babci Uli

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ
puszyste racuchy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >