Amerykański patent na placki ziemniaczane. W środku pyszna niespodzianka
Placki ziemniaczane nie wymagają tarcia i dodatku mąki. Przygotujesz je też z gotowanych ziemniaków z dodatkiem parmezanu, czosnku, oregano i skrobi kukurydzianej. Placki w amerykańskim stylu są puszyste i pełne smaku. Po ich przekrojeniu dosłownie ślinka cieknie.
Amerykańskie placki ziemniaczane zrobisz bez grama mąki pszennej i bez jajek. Mąkę pszenną zamień na skrobię kukurydzianą, ewentualnie skrobię ziemniaczaną. Łącznikiem wszystkich składników nie będzie jajko, a starty parmezan. Ser dodany do gorących, utłuczonych ziemniaków błyskawicznie scali masę i doda jej wyrazu.
Do przygotowania placków ziemniaczanych w amerykańskim stylu nie musisz trzeć ziemniaków. Możesz wykorzystać również warzywa, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje. Masę na placki dopraw czosnkiem i suszonym oregano.
Placki ziemniaczane po usmażeniu będą miały złocistą, chrupiącą i bardzo apetyczną skórkę. W środku natomiast będą delikatne i miękkie. Po przekrojeniu każdego placka, delikatnie wypłynie z nich żółty ser. Tak podane placki posmakują całej rodzinie. Są proste w przygotowaniu i wyglądają bardzo apetycznie.
Amerykańskie placki ziemniaczane. Takich jeszcze nie jadłaś
Składniki:
500 g ziemniaków
60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
50 g startego parmezanu
2 większe ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
100 g sera żółtego typu gouda
olej rzepakowy do smażenia
koperek, natka pietruszki lub szczypiorek do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i wytłucz tłuczkiem na gładką masę lub przeciśnij przez praskę. Dodaj starty parmezan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp skrobię kukurydzianą, sól, pieprz, oregano.
Całość zagnieć na jednolite ciasto. Z masy urywaj mniejsze porcje i uformuj je w dłoniach na niewielkie placki. Na jeden placek połóż plaster żółtego sera, przykryj drugim i zlep delikatnie brzegi. Placki smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na stronę na złoty kolor.
Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż je na talerz, oprósz posiekaną zieleniną i podaj, smacznego.
Przygotuj również placki ziemniaczane z południa Polski. Placki z charakternym dodatkiem posmakują każdemu. Jeśli chcesz, żeby obiad był jeszcze bardziej treściwy- tu poznasz przepis na placki po węgiersku z mięsnym gulaszem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie uwierzysz, z czego Gessler robi marynatę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Puszyste racuchy o budyniowym smaku. Idealne na podwieczorek lub kolację
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama