Ania Starmach podała przepis na kultowe zapiekanki. Smakują jak te z PRL-u
Zapiekanki z pieczarkami i serem to kultowe danie PRL-u. Bagietka na ciepło podana z ketchupem i majonezem smakowała rewelacyjnie. Ania Starmach podała prosty przepis na kultowe zapiekanki, które przygotujemy w domu z kilku składników.
Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem na wyśmienite zapiekanki z pieczarkami jak za dawnych lat. Zapiekanki były totalnym hitem PRL-u, teraz możesz odtworzyć ich doskonały smak w domowym zaciszu. Zapiekanki sprawdzą się idealnie na kolację i podwieczorek dla całej rodziny.
Przed nałożeniem pieczarek na przekrojoną bagietkę, każdy kawałek posmaruj masłem czosnkowym. Domowe masło z dodatkiem czosnku i natki pietruszki rewelacyjnie podkręci smak całego dania, a jego przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Masło czosnkowe wykorzystasz do kanapek, steków i innych potraw.
Do przygotowania zapiekanek wykorzystaj żółty ser typu gouda, który jest idealny do dań tego typu. Ma delikatny smak, który doskonale podkreśla inne składniki i sprawia, że całe danie jest wyśmienite. Pieczarki przed nałożeniem na bagietki dokładnie odparuj, żeby dobrze trzymały się na zapiekance.
Kultowe zapiekanki przepisu Ani Starmach, proste i pyszne
Składniki na 4 porcje:
bagietka pszenna
300 g pieczarek
cebula
kostka sera żółtego
łyżka masła do podsmażenia pieczarek
masło czosnkowe do posmarowania bagietek
ketchup
majonez
sól, pieprz
Składniki na masło czosnkowe:
pół kostki masła
3 ząbki czosnku
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić kultowe zapiekanki rodem z PRL-u? Wystarczy kilka chwil, a zapiekanki będą gotowe
Na początku przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, posiekaną natką pietruszki, następnie uformuj z niego rulon, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki.
Posiekaj cebulę, pokrój drobno pieczarki, zetrzyj na tarce ser, przekrój bagietkę tak, aby powstały cztery dłuższe kawałki. Cebulę zeszklij na zwykłym maśle, następnie dodaj pieczarki, sól, pieprz i smaż, aż woda z grzybów zupełnie odparuje.
Każdy kawałek bagietki posmaruj masłem czosnkowym, wyłóż pieczarki, na wierzch oprósz startym serem. Zapiekanki przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około3- 4 minut, aż ser się rozpuści.
Domowe zapiekanki polej majonezem i ketchupem i podaj na ciepło. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie danie- tu poznasz przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami. Na obiad doskonale sprawdzą się również kotlety jajeczno- ziemniaczane, to także niezapomniany smak PRL-u.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: aniastarmach