Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.09.2022 19:03

Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków

Aromatyczna konfitura z malin. Wyborny smak bez zbędnych dodatków
canva/HandmadePictures

Konfitura z malin domowej roboty bije na głowę każdą kupną. Konfitura jest bardzo uniwersalna. Wykorzystamy ją do pieczywa, gofrów, a także do naleśników, zimowej herbaty i do przełożenia ciast. Konfiturę z malin przygotujemy z trzech składników.

Domowa konfitura z malin smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt. Przygotowana jest wyłącznie z owoców, cukru i cytryny, nie ma więc żadnych konserwantów i zbędnych składników. Skórka i sok z cytryny nie dość, że podbijają smak, to jeszcze utrzymują ładny kolor przetworów.

Konfiturę z malin przygotujemy w bardzo prosty sposób. Gotowanie musimy rozłożyć na dwa dni, dzięki czemu przetwory będą gęste i doskonałe w smaku. Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, dzięki czemu w przetworach nie pojawi się pleśń i się nie zepsują.

Bardzo ważna jest również pasteryzacja. Zakręcone słoiki pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut. Następnie do góry dnem studzimy, żeby zakrętki zrobiły się wklęsłe i dobrze złapały słoiki. Dzięki pasteryzacji konfitura z malin zachowa wspaniały smak i świeżość aż do następnego sezonu na pyszne owoce.

Aromatyczna konfitura z malin. Zrobisz ją z trzech składników

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin

  • większa, soczysta cytryna

  • 80 dag cukru

Jak zrobić aromatyczną konfiturę z malin?

Maliny umyj, osusz i przełóż do większego garnka. Zasyp szklanką cukru i odstaw na kilka godzin, żeby owoce puściły sok. Resztę cukru wsyp do garnka, dodaj 1,5 szklanki wody, wlej sok z owoców. Zetrzyj skórkę z cytryny, cytrynę wyciśnij, a sok dodaj do gotującej się wody z cukrem.

Do wrzącego syropu dodaj maliny i skórkę cytrynową. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przed około 30 minut. Po tym czasie garnek z malinami przykryj i odstaw w chłodne, suche miejsce do następnego dnia.

Następnego dnia maliny ponownie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta konfitura. Ciepłą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez około 10 minut.

Zimne słoiki przenieś do spiżarni. Konfitura z malin będzie pysznym dodatkiem do świeżego pieczywa, gofrów, ciast, naleśników. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe ciasto z malinami- tu poznasz przepis na sernikobrownie.

Konfitura z malin z rogalikami
canva/Jiri Hera

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska